Operahuset i Bjørvika, Oslo.

Operahuset er hovedscene for Den Norske Opera & Ballett. Huset er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta AS, som vant arkitektkonkurransen om nybygget i 2000.

Huset har en samlet gulvflate på 38 500 m² fordelt på rundt 1100 rom, hvorav to store saler, en med 1350 sitteplasser og en med opptil 400 sitteplasser.

Den største salen har Norges største lysekrone, designet av Snøhetta i samarbeid med Hadeland Glassverk. Den har en diameter på 7 meter og veier 8,5 tonn. Sceneteppet er laget av amerikanske Pae White og foajeen har kunstnerisk utsmykning av danske Olafur Eliasson. Bygget er kledd utvendig med marmor fra Carrara og granitt fra Rennebu i Norge.

Operahuset i Bjørvika er det første norske operahus noensinne. Det ble oppført etter stortingsvedtak i 1999, grunnarbeidene i havnebassenget i Bjørvika begynte 2003 og bygget stod ferdig ved årsskiftet 2007/08. Åpningsforestilling var 12. april 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg