Faktaboks

Grünerløkka
Etymologi
navn etter myntmester Friedrich Grüner (1628–1674)

Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grünerløkka er en bydel i Oslo, opprettet ved bydelsreformen i 2004 ved utvidelse av den tidligere bydelen Grünerløkka-Sofienberg gjennom overføring av Sinsen, Løren og Hasle fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen. Samtidig ble kvartalene vest for Hausmanns gate helt i sørvest overført til bydel St. Hanshaugen.

Grünerløkka bydel ligger i indre by øst og strekker seg fra Uelands gate umiddelbart på vestsiden av Akerselva i vest til Ring 3 (Store Ringvei) i øst, fra Tøyenhagen i sør til Torshovdalen/Sinsenkrysset i nord. Bydelen har et areal på 4,7 kvadratkilometer. Ved opprettelsen i 2004 var bydelen på sjuende plass i antall innbyggere, men de store utbyggingene blant annet i Løren-området har ført til stor befolkningsvekst. I 2017 passerte Grünerløkka bydel Frogner som Oslos mest folkerike bydel. Folketallet er 63 871 innbyggere (2022).

Den nordøstre delen av bydelen utgjør boligstrøket Grünerløkka.

Bebyggelse og næringsliv

Bydelen domineres av tett boligbebyggelse, nærmest sentrum i stor grad karrébebyggelse fra sist på 1800-tallet, blant annet på det «egentlige» Grünerløkka og Sofienberg. Lenger øst og nord finnes en del åpnere boligbebyggelse fra mellomkrigstiden (Sinsen, Rodeløkka). Den eldre bebyggelsen i vestre del av bydelen har gjennomgått betydelig byfornyelse siden slutten av 1970-årene, særlig på Grünerløkka. Bydelen har særlig etter årtusenskiftet tiltrukket seg nye befolkningsgrupper. Dette er områder som ble tilført bydelen i 2004 og som nå utgjør de største byutviklingsområdene i Oslo (Hovinbyen).

Helt i øst dominerer næringsbebyggelsen. Betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner også på Rodeløkka (A/S Freia med flere), rundt Carl Berners plass og på vestsiden av Akerselva, særlig i områdene nærmest sentrum. Langs Akerselva var det tidligere betydelig industri, og bydelen er fortsatt den av Oslos bydeler som har flest industriarbeidsplasser. I de senere årene er Arkitektur- og designhøgskolen og Kunsthøgskolen etablert ved elven. På Tøyen i sør ligger Universitetets naturhistoriske museer.

Samferdsel

Gjennom bydelen går T-baneforbindelse fra sentrum til Vestli og via Storo med tre stasjoner, Carl Berners plass, Løren og Hasle, i bydelen og tre, Tøyen, Sinsen og Økern, umiddelbart utenfor. Sinsen og Grünerløkka har sporvognsforbindelse med sentrum og videre vestover. Gjøvikbanen har stoppested på Tøyen. Det er også flere sentrale bussruter i bydelen.

Politikk

Den store boligutbyggingen og befolkningsveksten har fjernet noe av bydelens tidligere preg som arbeiderbydel. Ved kommunevalget i 2019 gikk Arbeiderpartiet tilbake fra 30,9 til 18 prosent av stemmene, mens Miljøpartiet De Grønne ble største parti (26,4 prosent). Høyre fikk 14,7 prosent, SV 14,3 prosent og Rødt 11,5 prosent.

Kart

Grünerløkka
Grünerløkka
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg