Grünerløkka, opprettet ved bydelsreformen 2004 ved utvidelse av den tidligere bydelen Grünerløkka-Sofienberg gjennom overføring av Sinsen, Løren og Hasle fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen. Samtidig ble kvartalene vest for Hausmanns gate helt i sørvest overført til bydel St. Hanshaugen. Bydelen er 4,7 km2 og hadde 56 137 innb. i 2016. Grünerløkka ligger i indre by øst og strekker seg fra Uelands gate umiddelbart på vestsiden av Akerselva i vest til Ring 3 (Store Ringvei) i øst, fra Tøyenhagen i sør til Torshovdalen/Sinsenkrysset i nord.

Bydelen domineres av tett boligbebyggelse, nærmest sentrum i stor grad karrébebyggelse fra sist på 1800-tallet (boligstrøkene Grünerløkka og Sofienberg). Lenger øst og nord finnes en del åpnere boligbebyggelse fra mellomkrigstiden (Sinsen, Rodeløkka). Helt i øst dominerer næringsbebyggelsen. Betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner også på Rodeløkka (A/S Freia m.fl.), rundt Carl Berners plass og på vestsiden av Akerselva, særlig i områdene nærmest sentrum. Langs Akerselva tidligere betydelig industri. I de senere årene er Arkitekthøgskolen og Kunstakademiet etablert ved elven. På Tøyen i sør ligger Universitetets naturhistoriske museer.

Gjennom bydelen går T-baneforbindelse fra sentrum til Vestli og via Storo med tre stasjoner, Carl Berners plass, Løren og Hasle, i bydelen og tre, Tøyen, Sinsen og Økern, umiddelbart utenfor. Sinsen og Grünerløkka har sporvognsforbindelse med Sentrum og videre vestover. Gjøvikbanen har stoppested på Tøyen. Det er også flere sentrale bussruter i bydelen.  

Navnet, se boligstrøket Grünerløkka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.