Grünerløkka, opprettet ved bydelsreformen 2004 ved utvidelse av den tidligere bydelen Grünerløkka-Sofienberg gjennom overføring av Sinsen, Løren og Hasle fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen. Samtidig ble kvartalene vest for Hausmanns gate helt i sørvest overført til bydel St. Hanshaugen. Bydelen er 4,7 km2 og hadde 56 137 innb. i 2016. Grünerløkka ligger i indre by øst og strekker seg fra Uelands gate umiddelbart på vestsiden av Akerselva i vest til Ring 3 (Store Ringvei) i øst, fra Tøyenhagen i sør til Torshovdalen/Sinsenkrysset i nord.

Bydelen domineres av tett boligbebyggelse, nærmest sentrum i stor grad karrébebyggelse fra sist på 1800-tallet (boligstrøkene Grünerløkka og Sofienberg). Lenger øst og nord finnes en del åpnere boligbebyggelse fra mellomkrigstiden (Sinsen, Rodeløkka). Helt i øst dominerer næringsbebyggelsen. Betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner også på Rodeløkka (A/S Freia m.fl.), rundt Carl Berners plass og på vestsiden av Akerselva, særlig i områdene nærmest sentrum. Langs Akerselva tidligere betydelig industri. I de senere årene er Arkitekthøgskolen og Kunstakademiet etablert ved elven. På Tøyen i sør ligger Universitetets naturhistoriske museer.

Gjennom bydelen går T-baneforbindelse fra sentrum til Vestli og via Storo med tre stasjoner, Carl Berners plass, Løren og Hasle, i bydelen og tre, Tøyen, Sinsen og Økern, umiddelbart utenfor. Sinsen og Grünerløkka har sporvognsforbindelse med Sentrum og videre vestover. Gjøvikbanen har stoppested på Tøyen. Det er også flere sentrale bussruter i bydelen.  

Navnet, se boligstrøket Grünerløkka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.