Skimuseet

Eksteriør av skimuseet i Holmenkollen.
Skimuseet
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Skimuseet er verdens eldste og Norges største samling av ski og annet vinterutstyr. Det eies av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme.

Museet ble åpnet i 1923 på Frognerseteren i Oslo, og flyttet i 1951 til Holmenkollbakken med lokaler inne i selve hoppet. Siden 1983 har det holdt til i nye lokaler i fjellet ved siden av, tegnet av arkitekt Arnstein Friling og utvidet i perioden 1997–1999.

Initiativtaker til Skimuseet var arkitekt Hjalmar Welhaven i 1890-årene, og hans samlinger danner grunnstammen av eldre ski på museet. Foruten gamle og nye skityper (rundt 800 par) og skiutstyr, har Skimuseet skiutstyr fra Nansens og Amundsens polarekspedisjoner, skimakerverksted, premiesamlinger, bibliotek og så videre.

Utenfor museet står en statue av Fridtjof Nansen som ble flyttet dit i 1964 fra Framhuset på Bygdøy. Museet ble utvidet i 1999 med utstillingsarealer for temautstillinger. Den første var om snø og ski i norsk malerkunst i 1870–1920.

Skimuseer og skisamlinger finnes også andre steder i Norge, blant annet Kongsberg Skimuseum og samlinger ved Trøndelag Folkemuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg