Endemorene
Brearm med endemorene mot havet. Magdalenefjorden, Svalbard.
Endemorene
Av /NTB scanpix.
Rullesteinstrand på Jomfruland
Rullesteinstrand på Jomfruland. Øya Jomfruland er del av Raet, som er store morene- og israndavsetninger fra en stans i isens tilbaketrekning mot slutten av siste istid.
Rullesteinstrand på Jomfruland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Morene er en landform karakterisert ved striper, hauger og langstrakte rygger av morenemateriale i eller på en isbre, eller der hvor det tidligere har vært breer.

Faktaboks

Uttale
morˈene

Dannelsen skjer ved at isbreer river med seg stein og sedimenter fra underlaget og dessuten mottar skredmasser fra bergskrentene omkring. Materialet blir transporteres under breen (subglasialt), i breen (englasialt) eller på toppen av breen (supraglasialt). Ved avsetning fra en aktiv bre blir materialet avsatt i front eller langs siden av breen. Løsmassene blir liggende igjen i form av bunnmorene, midtmorene, sidemorene, endemorene eller utsmeltingsmorene (dødismorene) når isen smelter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg