Maridalen

Margareta kirkeruin i Maridalen.
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Maridalen er et dalføre i Oslo, i Nordmarka, fra Maridalsvannet og nordover. Navnet brukes vanligvis om dalføret langs Dausjøelva med tilløp, Maridalsvannets nordøstre tilløp samt områdene rundt vannet. Øst for Maridalen kalles skogstraktene Lillomarka. Maridalen har 592 innbyggere inkludert Movann-området ved Gjøvikbanen i nordøst (2005). Maridalsvannets hovedtilløp, Skjærsjøelva, går i en trang, ubebodd dal mot nordvest.

Kollene øverst i Maridalen kalles Maridalsalpene. Herfra er det utsikt sørover til Maridalsvannet og Oslofjorden, spesielt fra Midtkollen, Mellomkollen og Gaupekollen. På Vaggestein og Skar er det gjort steinalderfunn.

Ved nordenden av Maridalsvannet ligger Maridalen kapell, nær ruinene av den gamle steinkirken fra ca. 1250, som ble utgravd og delvis restaurert i 1933–34 av arkitekt Gerhard Fischer. Dalen har sitt navn etter Sta. Margareta, som kirken var viet til, og het opprinnelig Margaretadalen.

I Maridalen ligger Oslos eneste fådelte skole. Maridalsvannet er Oslos viktigste drikkevannskilde. I lia på østsiden av Maridalen går Gjøvikbanen. Maridalen fikk i 2001 status som landskapsvernområde, og en langvarig strid om planer om golfbaneutbygging ble dermed avsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Reinholdt, Sheldon m.fl., red.: Maridalen: vakker og verneverdig, 1989, isbn 82-504-1724-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg