Faktaboks

Stovner
Etymologi
norrønt Stufnar, flertall av stofn, «trestubbe»
Stovner
Luftfotografi av bebyggelsen på Stovner, 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Stovner er en administrativ bydel i Oslo, opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen. Bydelen har et areal på 8,2 kvadratkilometer med 33 200 innbyggere (2022). Bydelen består av den tidligere bydelen Stovner med tillegg av Høybråten-området fra tidligere bydel Furuset.

Bebyggelse

Bydel Stovner ligger øverst i Groruddalen og grenser i øst mot både Nittedal, Lillestrøm og Lørenskog. I sør finner en eldre småhusområder (Høybråten og Stovner), i de sentrale og nordre deler av bydelen drabantbybebyggelse fra sist i 1960-årene og 1970-årene (Stovner, Vestli, Fossum, Haugenstua med flere).

Næringsvirksomhet foregår i de lavere partiene i vest (Rommen). Stovner kirke er fra 1979.

Samferdsel

Gjennom bydelen går E6 mot nordøst; denne og Østre Aker vei (riksvei 163) fører gjennom Groruddalen mot sentrum. Viktigste kollektivforbindelser er T-banen til Vestli i nordre del av bydelen, samt Hovedbanen med to stasjoner i bydelen, Høybråten og Haugenstua, i sør.

Politikk

Stovner er den bydelen i Oslo med høyest oppslutning om Arbeiderpartiet. Til tross for en tilbakegang (fra 53,1 prosent i 2015) fikk partiet ved kommunevalget i 2019 en oppslutning på hele 45,3 prosent i bydelen. Høyre fikk 15,9 prosent, Fremskrittspartiet 11,7 prosent og Rødt 8,0 prosent.

Historikk

Bydelen har navn etter gården Stovner, som var en ødegård i senmiddelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg