Stovner

Luftfotografi av bebyggelsen på Stovner, 2015.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Stovner er en administrativ bydel i Oslo, opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen. Bydelen har et areal på 8,2 kvadratkilometer med 32 850 innbyggere (2018). Bydelen består av den tidligere bydelen Stovner med tillegg av Høybråten-området fra tidligere bydel Furuset.

Faktaboks

Etymologi

norrønt Stufnar, flertall av stofn, «trestubbe»

Bebyggelse

Bydel Stovner ligger øverst i Groruddalen og grenser i øst mot både Nittedal, Lillestrøm og Lørenskog. I sør finner en eldre småhusområder (Høybråten og Stovner), i de sentrale og nordre deler av bydelen drabantbybebyggelse fra sist i 1960-årene og 1970-årene (Stovner, Vestli, Fossum, Haugenstua med flere).

Næringsvirksomhet foregår i de lavere partiene i vest (Rommen). Stovner kirke er fra 1979.

Samferdsel

Gjennom bydelen går E6 mot nordøst; denne og Østre Aker vei (riksvei 163) fører gjennom Groruddalen mot sentrum. Viktigste kollektivforbindelser er T-banen til Vestli i nordre del av bydelen, samt Hovedbanen med to stasjoner i bydelen, Høybråten og Haugenstua, i sør.

Politikk

Stovner er den bydelen i Oslo med høyest oppslutning om Arbeiderpartiet. Til tross for en tilbakegang (fra 53,1 prosent i 2015) fikk partiet ved kommunevalget i 2019 en oppslutning på hele 45,3 prosent i bydelen. Høyre fikk 15,9 prosent, Fremskrittspartiet 11,7 prosent og Rødt 8,0 prosent.

Historikk

Bydelen har navn etter gården Stovner, som var en ødegård i senmiddelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg