St. Hanshaugen

St. Hanshaugen, bydel i Oslo opprettet 1. januar 2004 i forbindelse med bydelsreformen, 3,6 km2 med 38 307 innb. (2016). Bydelen består av den tidligere bydelen St. Hanshaugen-Ullevål med unntak av Blindern og Ullevål Hageby og med tillegg av to sentrumsnære områder, Hausmannskvartalene fra den tidligere bydelen Grünerløkka-Sofienberg og Hammersborgområdet som tidligere tilhørte Sentrum. Bydelen ligger i indre by vest, mellom Pilestredet i vest og Maridalsveien/Uelands gate i øst, og strekker seg helt inn til Stortorget i Sentrum.

St. Hanshaugen har størst antall arbeidsplasser av bydelene og preges i så måte særlig av større offentlige institusjoner som Regjeringskvartalet, Oslo Tinghus, Høyesterett, mv. nær opptil Sentrum, og lenger ute større sykehus som Ullevål universitetssykehus, landets største sykehus, og Lovisenberg Diakonale Sykehus. Bydelen har flere høyere utdanningsinstitusjoner, bl.a. Høgskolen i Oslo, Norges veterinærhøgskole, Universitetets odontologiske fakultet, mv., samt NRK. Boligbebyggelsen er stort sett ført opp før siste krig. Det har siden 1990-årene pågått en del byfornyelse, bl.a. i Bislett-området, bl.a. bygging av nytt stadion og boliger i det gamle Rikshospitalet. Sporvognsforbindelse til Sentrum fra bydelens vestre deler, bussforbindelse i de østre.

Navnet stammer fra 1840-årene da Oslos borgere begynte å feire St. Hanskveldene med bål på fjellknausen som bydelen har navn etter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg