Sagene

Sagene. Eldre trehusbebyggelse i Maridalsveien.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sagene er en administrativ bydel i Oslo, nordøst i indre by på begge sider av Akerselva, nord for Grünerløkka og eneste bydel i indre by som ikke grenser mot sentrum. Bydelen har et areal på 3,1 kvadratkilometer med 43 131 innbyggere (2018).

Navnet Sagene er etter rekken av sagbruk på begge sider av Akerselva, som kjennetegnet dette området i eldre tid.

Bosetning og bebyggelse

Bydelen består hovedsaklig av strøkene Iladalen, Sagene og Bjølsen på vestsiden av Akerselva, og Torshov og Sandaker på østsiden. Sagene er en av de fire bydelene i Oslo som ved bydelsreformen 1. januar 2004 ble videreført med uendrede grenser. Navnet ble imidlertid endret; bydelen het tidligere Sagene-Torshov.

Sagene har den største befolkningstettheten blant Oslos bydeler (13,9 innbyggere per dekar i 2018). I flere av strøkene er bebyggelsen nokså ensartet, særlig i strøkene som ble bygd ut i mellomkrigstiden (Torshov og nedre del av Sandaker) og etterkrigstiden (Iladalen, Åsen og deler av Sagene og Bjølsen). På 2000-tallet har det kommet nye boligstrøk på tidligere industriområder som Lilleborg og Ringnes, samt områdene sør for Storo.

Næringsliv

I Sagene er det betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner langs strøksgater som Vogts gate og langs Akerselva, og ikke minst på Sandaker og i Nydalen.

Bolig- og næringsstrøket Sagene ble fra 1840-årene et utpreget industristrøk; fabrikkarbeidermiljøet her er blant annet skildret av Oskar Braaten. Sagene bevaringsområde på vestbredden av Akerselva ved Vøyenfallene (med blant annet tidligere Hjula veverier) har i dag både boliger og næringsvirksomhet. Sagene har fortsatt noe industri, selv om det meste er flyttet ut eller nedlagt og lokalene overtatt av annen virksomhet. Bjølsen Valsemølle er en av de siste tradisjonelle industribedriftene som fortsatt er i virksomhet. Ved Beierbrua er noe av den gamle fabrikkbebyggelsen bevart, selv om den i dag nyttes til annen virksomhet.

NRK Østlandssendingen holder til i tidligere Myrens Verksted. På Sandaker helt i nordøst store næringsarealer. Større grøntområder finnes på Torshov sentralt i bydelen og i Torshovdalen helt i øst. Viktigste kollektivforbindelser med sentrum er trikken i Vogtsgate over Grünerløkka og bussruter over Bjølsen og Sagene. Gjøvikbanen danner bydelens østgrense; Grefsen stasjon ligger på grensen til nabobydelen Nordre Aker.

Politikk

Sagene er et tradisjonelt arbeiderstrøk, men ved kommunevalget i 2019 gikk Arbeiderpartiet tilbake fra 31,4 prosent i 2015 til 19,5 prosent, og ble for første gang ikke bydelens største parti. Miljøpartiet De Grønne fikk 25,2 prosent. Høyre fikk 16,1 prosent, SV 13,4 prosent og Rødt 10,8 prosent.

Kart

Sagene
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg