Ullern bydel, Oslo, en av de i alt fire bydelene i Oslo som ved bydelsreformen i Oslo 1. januar 2004 ble videreført med uendrede grenser; den er 9,4 km2 og hadde 2016 32 682.innb. Ullern ligger i ytre by vest, mellom Frognerparken i øst og bygrensen mot Bærum i vest, og strekker seg fra Lysakerfjorden i sør nordover til Ullernåsen. Ullernåsen (201 moh) utgjør rester av et gammelt vulkanrør fra permtiden.

Variert bebyggelse som domineres av småhus; tettere bebyggelse særlig i Skøyen-området i øst og stedvis ellers i bydelen. Omfattende næringsvirksomhet langs Lysakerfjorden og E 18, særlig på Skøyen, likeledes på Lilleaker. Bydelen har etter Alna og Frogner størst butikkhandel av Oslos bydeler.

Gjennom Ullern fører to hovedveier, i sør E 18 vestover fra Oslo og i nord Sørkedalsveien (Rv. 168). Fra sistnevnte fører Ring 3 sentralt gjennom bydelen til E 18 rett utenfor bygrensen. De viktigste kollektivforbindelsene med bysenteret har alle utgangspunkt utenfor bygrensen, lokaltog på Drammenbanen i sør og sporvogns- og T-baneforbindelser fra henholdsvis Jar og Kolsås går sentralt gjennom bydelen.

Den bymessige bebyggelsen startet alt i forrige århundre i tilknytning til industrien ved Lysakerelvai vest og i Skøyen-området i sørøst; dertil kom bebyggelse langs Drammenbanen (åpnet 1872). Ved forrige århundreskifte ble større områder åpnet for bebyggelse, i sørøst gjennom forlengelsen av sporvognslinje til Skøyen, og lenger nord og vest gjennom åpningen av Røabanen (Smestadbanen) til Smestad 1912 (forlenget til Røa 1925), Lilleakerbanen til Lilleaker 1919 (1924 forlenget inn i Bærum) og Kolsåsbanen over Ullernåsen 1942.

Ullern gård hørte i middelalderen til Nonneseter kloster, en del fra 1357 til Hovedøya kloster. Gården ble samlet igjen 1674, 1740 delt i Øvre og Nedre Ullern. Skiftende eiere inntil Herman Severin Løvenskiold overtok begge i 1860- og 1870-årene. Gården ble utparsellert etter den første verdenskrig, særlig fra 1930-årene.

Navnet kommer av gudenavnet Ull og vin, 'naturlig eng'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.