Lambertseter

Lambertseter. Drabantbyen fotografert i 1958, før den ennå var helt ferdig. I bakgrunnen sees radiomastene til Oslo kringkaster, som var inspirasjonskilde til mange av veinavnene i området.

Av /KF-arkiv ※.
Nordstrand.
Fra friområdet Katten.
Nordstrand.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nordstrand er en administrativ bydel i Oslo, i ytre by sør. Bydelen ligger mellom Bunnefjorden og E6, og mellom Ekebergskråningen ned mot Kvernerdalen i nord og Ljanselvdalen i sør. Nordstrand har et areal på 16,9 kvadratkilometer og er med 52 668 innbyggere (2022) den femte største av Oslos bydeler etter folketall.

Bebyggelse

Bebyggelsen er dominert av småhus i skråningen mot fjorden og på platået østenfor. Utbyggingen startet langs fjorden fra 1860-årene i kjølvannet av etableringen av dampskipstrafikk i Bunnefjorden, noe lenger opp i skråningen etter åpningen av Østfoldbanen i 1879, og endelig oppe på selve platået særlig etter åpningen av Ekebergbanen i 1917.

Til bydelen hører øyene Ulvøya, Ormøya og Malmøya. Det er blokkbebyggelse på Lambertseter helt i øst. Forretnings- og servicesenter på Sæter og Lambertseter. Bydelen har lite næringsvirksomhet, men det er havnevirksomhet i nordvest (Sjursøya, Ormsundkaia).

Politikk

Høyre er bydelens dominerende parti og fikk 39,0 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2019. Arbeiderpartiet fikk 17,1 prosent, Miljøpartiet De Grønne 12,2 prosent og Fremskrittspartiet 8,2 prosent.

Historikk

Nordstrand er opprinnelig navnet på et hus ved fjorden nord for et eldre hus, Stranda, som fra 1884 ble navnet på den nye holdeplassen på jernbanen rett ovenfor fjorden. I 1905 ble Nordstrand navnet på det nyopprettede sognet som omfattet hele det sørlige Aker, skilt ut fra Østre Aker.

Kart

Nordstrand
Nordstrand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hydle, Magnus: Nordstrand før og nå, 1942
  • Johannessen, Finn Erhard: Utsikt over Nordstrands historie, 2000, isbn 82-7847-061-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg