Frogner (bydel i Oslo)

Frogner. Bebyggelsen preges av finere leiegårder fra slutten av 1800-tallet. Her Oscars gate 81 på hjørnet av Frognerveien, bygd 1896 (ark. Carl Aaman).

Frogner hovedgård. Foto fra 1950-årene.

Av /NTB Scanpix ※.
Frognerkilen med 'Kongen' og 'Dronningen', 1932.
/Oslo museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Frogner er en bydel i Oslo, i indre by vest, med et areal på 8,3 kvadratkilometer. Fra bydelsreformen i 2004 var Frogner Oslos største bydel etter folketall, men ble forbigått av bydel Grünerløkka i 2017. Bydel Frogner hadde 58 283 innbyggere i 2018 og var nest størst av Oslos bydeler.

Bydelen har navn etter boligstrøket Frogner og strekker seg fra Aker Brygge og Ruseløkka ved grensen til sentrum, til Frognerelva i vest. Den omfatter i nord Majorstuen til Suhms gate, i sør Bygdøy, en halvøy som så vidt henger sammen med resten av bydelen ved Frognerelvas munning innerst i Frognerkilen og utgjør omtrent halvparten av bydelens areal.

Frogner bydel ble opprettet ved bydelsreformen i 2004 ved sammenslåing av de to tidligere bydelene Bygdøy-Frogner og Uranienborg-Majorstuen, samt Aker Brygge/Filipstad fra sentrum. Samtidig ble øyene i Oslofjorden overført til bydel Gamle Oslo.

Bebyggelse

Frogner har tett bebyggelse i de østre strøkene (Ruseløkka, Skillebekk og østre og sentrale deler av det egentlige Frogner, samt på Majorstuen), åpnere bebyggelse ellers, særlig på Bygdøy.

Næringsliv

Bydelen har betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner i områdene nærmest sentrum (Aker Brygge med videre) og sentralt på Majorstuen. På Bygdøy ligger en rekke viktige nasjonale museer, som Norsk folkemuseum, Vikingskipshuset, Norsk maritimt museum, Frammuseet og Kon-Tiki Museet, og ved Kirkeveien på Frogner ligger Vigelandsparken, landets mest besøkte turistattraksjon.

Lengst nord i bydelen ligger en rekke høyere utdanningsinstitusjoner (Norges musikkhøgskole, Det teologiske Menighetsfakultetet, Politihøgskolen), likeledes hovedkontorer for en rekke større statlige og private virksomheter, blant annet Næringslivets Hovedorganisasjon NHO og Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Langs Drammensveien og i strøket omkring ligger et flertall av de utenlandske ambassadene i Oslo.

Politikk

Frogner er et av kjerneområdene for partiet Høyre, som til tross for tilbakegang (fra 48,9 prosent) fikk hele 43,1 prosent av stemmene ved kommunevalget i 2019. Miljøpartiet De Grønne ble nest største parti med 16,1 prosent, mens Arbeiderpartiet fikk 11,4 prosent og Venstre 7,7 prosent.

Kart

Frogner
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg