Lysakerelva

Lilleaker ved Lysakerelva.

Lysakerelva og Lysaker Kemiske Fabrik 1925.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lysakerelva er en elv på grensen mellom Oslo og Viken (Bærum kommune). Ovenfor Bogstadvannet (145 meter over havet) heter vassdraget Sørkedalselva, hvis kildeelver Langlielva og Heggelielva kommer fra Krokskogen. Det er turvei langs elva.

Faktaboks

Etymologi

navn etter gården Lysaker ved munningen av elven, gammelt navn Foð eller Fað, «gjerde, grenseskille», det vil si grensen mellom Aker og Bærum.

Lysakerelva munner ut i Lysakerfjorden, som er en arm av Oslofjorden mellom Snarøya og Bygdøy. Lysakerelva renner i en permisk forkastningssone på tvers av strøkretningen i de kambrosiluriske skiferne i undergrunnen. Elven har derfor et kroket løp med mange mindre fosser som gav støtet til en tidlig industrialisering i den nedre delen. Bergartene tilhører Oslofeltet.

Lysakerelva fører laks og ørret, men fisket har gått tilbake i nyere tid.

Tidligere bedrifter på Lilleaker ved nedre del av Lysakerelva: Voksen mølle, Grini mølle, Granfos Brug, O. Mustad & Søn AS og Lysaker Kemiske Fabrik. Det finnes også rester etter eldre sagbruk og møller. I dag er det mange konsern som har kontorbygg på Lysaker.

Kart

Lysakerelva
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg