Bygdøy kongsgård, kongens sommerbolig i Oslo, omfatter store deler av den nordvestlige delen av halvøya Bygdøy. Kongsgården ble lenge drevet som underbruk under kongens private eiendom Skaugum i Asker, men i 2003 overtok Norsk Folkemuseum bruksretten i tråd med Kong Haralds ønske. Retten omfatter ikke hovedbygningen og den omkringliggende parken, som fremdeles skal disponeres av kongen. En omfattende restaurering av hovedbygningen og hageanlegget ble gjennomført 2004–07.

Historie. Området lå under cistercienserklosteret på Hovedøya, men ble kongelig eiendom under Håkon 5 Magnusson, deretter igjen klostergods frem til reformasjonen. På 1600-tallet ble Bygdøy utlagt som ladegård (avlsgård) under Akershus slott, og fikk navnet Ladegårdsøens hovedgård. Tidligere hadde det stått en jakthytte her, oppført ca. 1630. Etter 1775 ble store deler av Bygdøy avhendet til private, og på kort tid ble gården innskrenket til halvparten av det opprinnelige areal. 1837 kjøpte Karl Johan gården av staten, og den var kongefamiliens eiendom til 1863, da Karl 15 solgte den tilbake til staten. Stortinget bestemte at gården skulle ansees som kongelig domene. Oscar 2 var svært interessert i driften av kongsgården. Han kjøpte inn og fikk gjenreist flere gamle norske trebygninger her (senere overlatt til Norsk Folkemuseum), og lot oppføre de såkalte «kongevillaene» langs yttersiden av Kongeskogen ved sjøen. Villa Victoria hører ennå til kongsgården og er fredet. De øvrige ble revet i 1970-årene, og tomtene er gått inn i friområdene. Driftsbygningen brant 1975, ny driftsbygning reist 1977.

Den eldste delen av den nåværende hovedbygning, oppført under grev Christian Rantzaus stattholderskap 1731–39, var sommerresidens for landets og distriktets høyeste embetsmenn. I begynnelsen av 1800-tallet ble gården tatt i bruk som fyrsteresidens, blant annet bodde Christian Frederik der i sin kongetid. I hagesalen mottok han avskjedsdeputasjonen 10. okt. 1814.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.