Oslo Nye hus

Oslo Nye Teaters hus i Rosenkrantz' gate, tegnet for Det Nye Teater av Gudolf Blakstad og Jens Dunker. Foto fra byggeåret 1929.

Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0

Oslo Nye Teater er et byteater med et repertoar preget av ny dramatikk, både norsk og internasjonal, komedier, musikaler, barne- og familieforestillinger og dukketeater.

Historikk

Oslo Nye Teater ble opprettet i 1959 gjennom en sammenslåing av Det Nye Teater og Folketeatret, etter initiativ fra Oslo kommune. Teatret ble fra starten drevet av Teaterselskapet A/S, et eget aksjeselskap der A/S Folketeatret, A/S Scenekunst og Oslo kommune hver hadde to representanter i styret. Oslo Nye Teater overtok nesten alle skuespillerne i de to tidligere teatrenes ensembler. Den første teatersjefen var Axel Otto Normann.

I 1967 ble det gjennomført en ny sanering, og nå fikk Oslo kommune det fulle økonomiske ansvaret for driften. Den nye teatersjefen Toralv Maurstad gjorde teatret om til en ren komediescene.

Fra 1986 fikk teatret også bidrag fra staten, en ordning som opphørte i 1999, da Oslo kommune igjen overtok ansvaret på egen hånd.

Scener

Trikkestallen
Oslo Nye har trikkestallen på Torshov som en av sine biscener.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Oslo Nye Teater AS driver fire scener i tre teaterhus: Oslo Nye Hovedscenen i Rosenkrantz’ gate 10, Oslo Nye Centralteatret og Oslo Nye Teaterkjeller’n i Akersgata 38, og Oslo Nye Trikkestallen i Torshovgata 33.

Hovedscenen er et betongbygg i forenklet nyklassisisme, grensende til funksjonalisme, som sto klar i 1929. Bygget ble prosjektert av arkitektene Gudolf Blakstad og Jens Dunker til det som den gang var Det Nye Teater. I 1994/1995 ble det under ledelse av arkitektene Kristin Jarmund og Ola Helle foretatt en omfattende oppgradering av publikumsområdene. Bygningen ble tilbakeført til sin opprinnelige og elegante funkisstil samtidig som man tilførte nye løsninger og moderne elementer.

Oslo Nye Teater har siden 1971 hatt Centralteatret som biscene. Oslo Nye Teater – Dukketeatret flyttet i 1966 inn i egne lokaler på Frogner Hovedgård hos Oslo Bymuseum. I 2003 flyttet det til Trikkestallen på Torshov og skiftet samtidig navn til Oslo Nye Trikkestallen.

Teatersjefer

Axel Otto Normann
Det Nye Teaters sjef, Axel Otto Normann, ble Oslo Nye Teaters første sjef.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Levin, Mona (2004). Oslo nye – det tredje teater

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg