Oslo Nye Teater

Oslo Nye Teater, byteater med et repertoar preget av ny dramatikk, både norsk og internasjonal, komedier, musikaler, barne- og familieforestillinger og dukketeater. Den danske regissøren Kim Bjarke er teatersjef.

Historikk

Oslo Nye Teater ble opprettet i 1959 gjennom en sammenslåing av Det Nye Teater og Folketeatret, etter initiativ fra Oslo kommune. Teatret ble fra starten drevet av Teaterselskapet A/S, et eget aksjeselskap der A/S Folketeatret, A/S Scenekunst og Oslo kommune hver hadde to representanter i styret. Oslo Nye Teater overtok nesten alle skuespillerne i de to tidligere teatrenes ensembler. Den første teatersjefen var Axel Otto Normann.

I 1967 ble det gjennomført en ny sanering, og nå fikk Oslo kommune det fulle økonomiske ansvaret for driften. Den nye teatersjefen Toralv Maurstad gjorde teatret om til en ren komediescene.

Fra 1986 fikk teatret også bidrag fra staten, en ordning som opphørte i 1999, da Oslo kommune igjen overtok ansvaret på egen hånd.

Scener

Oslo Nye Teater AS driver fire scener i tre teaterhus: Oslo Nye Hovedscenen i Rosenkrantz’ gate 10, Oslo Nye Centralteatret og Oslo Nye Teaterkjeller’n i Akersgata 38, og Oslo Nye Trikkestallen i Torshovgata 33.

Hovedscenen er et betongbygg i forenklet nyklassisisme, grensende til funksjonalisme, som sto klar i 1929. Bygget ble prosjektert av arkitektene Gudolf Blakstad og Jens Dunker til det som den gang var Det Nye Teater. I 1994/95 ble det under ledelse av arkitektene Kristin Jarmund og Ola Helle foretatt en omfattende oppgradering av publikumsområdene. Bygningen ble tilbakeført til sin opprinnelige og elegante funkisstil samtidig som man tilførte nye løsninger og moderne elementer.

Oslo Nye Teater har siden 1971 hatt Centralteatret som biscene. Oslo Nye Teater – Dukketeatret flyttet i 1966 inn i egne lokaler på Frogner Hovedgård hos Oslo Bymuseum. I 2003 flyttet det til Trikkestallen på Torshov og skiftet samtidig navn til Oslo Nye Trikkestallen.

Teatersjefer:

Anbefalt litteratur

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg