Da regjeringen Michelsen i 1906 utnevnte den liberale Johannes Ording til professor i teologi ved Universitetet i Oslo, nedla den konservative professoren Sigurd Odland sitt embete i protest. Konservative kirkefolk fremmet ønske om en alternativ undervisning, og det ble samlet inn cirka 125 000 kr. Konstitueringen av Menighetsfakultetet fant så sted på et møte i Oslo 16. oktober 1907. Høsten 1908 begynte undervisningen med Odland og prestene Edvard Sverdrup og Peter Hognestad som lærere. Senere underviste også blant annet Ole Hallesby, Karl Vold, Daniel Andreas Frøvig og Olaf Moe ved skolen.
De første studentene måtte avlegge eksamen ved Universitetet, men ved lov av 16. mai 1913 fikk fakultetet eksamensrett, mot at dets lærere ble godkjent av Kongen. Siden 1919 har lærerne hatt tittelen professor. I 1925 ble Menighetsfakultetets praktisk-teologiske seminar opprettet; det fikk sitt institutt for kristendomskunnskap i 1967 og ettårig kateketseminar i 1977.
Fra 1990 har fakultetet også hatt rett til å tildele den teologiske doktorgrad. Kvinner har hatt adgang til de teoretiske studiene siden opprettelsen, mens de først fikk adgang til det praktisk-teologiske seminaret i 1976.
Menighetsfakultetet ble akkreditert som vitenskapelig høyskole i 2005, som første private høyskole. I 2018 ble navnet endret til MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn. Det nye navnet skal markere at MF har fått et bredere faglig nedslagsfelt enn opprinnelig.
Kommentarer (1)
skrev Bernt Oftestad
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.