Søndre Nordstrand

Artikkelstart

Søndre Nordstrand er en administrativ bydel i Oslo, en av fire bydeler som i forbindelse med bydelsreformen i 2004 ble videreført med samme grenser som tidligere. Bydelen har et areal på 18,4 kvadratkilometer og har 38 925 innbyggere (2018), byens største etter areal.

Bebyggelse

Søndre Nordstrand er preget av omfattende ny bebyggelse; det meste av bydelen er således utbygd etter 1980. Eldre bebyggelse fantes på Hauketo og Prinsdal. Blant nyere boligområder er Holmlia, Mortensrud og Dal/Brenna. Bydelen har også størst utbyggingspotensiale av bydelene, med Gjersrud og Stensrud som større gjenstående utbyggingsområder.

Bydelen har sammen med bydel Nordstrand mest regulert friområde av bydelene. Dette har resultert i at Søndre Nordstrand har den laveste befolkningstettheten av bydelene, 2,1 innbyggere per dekar (4,4 innbyggere i Oslos byggesone som helhet).

Samferdsel

E18 (Mosseveien) og E6 (Europaveien) går gjennom bydelen, førstnevnte nær Bunnefjorden i vest, sistnevnte lenger øst, øst for Grønliåsen. De vestre delene av bydelen betjenes av lokaltog på Østfoldbanen, de sentrale, nordre deler av T-bane (Mortensrud) og bydelen ellers av buss. Bydelen har det laveste antall arbeidsplasser av bydelene i Oslo. Ved E6 på Klemetsrud ligger Energigjenvinningsetatens store anlegg for produksjon av fjernvarme, som forsyner store deler av byen med slik oppvarming.

Politikk

Ved kommunevalget i 2019 gikk Arbeiderpartiet tilbake fra 48,5 prosent (i 2015) til 36,9 prosent. Høyre fikk 16,0 prosent, SV 12,3 prosent og Rødt 10,4 prosent.

Kart

Søndre Nordstrand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg