Valle-Hovin

Valle-Hovin er et bolig- og friområde i Oslo som ligger på grensen mellom bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka, mellom Grenseveien og Ring 3 (Store Ringvei).

En del av området var prosjektert som flyplass i 1933, men i 1960-årene ble det besluttet brukt til større idrettsanlegg. På Valle-Hovin ble Norges første kunstfrosne skøytebane åpnet i 1966 (offisielt innviet i 1969), og i sommerhalvåret blir den brukt til utendørs konserter. Idrettshallen Vallhall er Oslos største, og ble åpnet i 2001. Boligområdet består av boligblokker fra 1950-årene.

Gården Valle tilhørte før reformasjonen Nonneseter kloster, og var senere delvis bymark for borgerne i Christiania og slottsmark for Akershus. Fra 1765 kom den på private hender. Gården Hovin har antagelig hørt til hovet på Torshov. Den lå i middelalderen til Oslo Domkapitel og var fra 1664 på private hender. Valle og Hovin ble kjøpt av kommunen i 1915.

Navnet er etter to gamle gårdsbruk, henholdsvis Valle, av norrønt vǫllr, som betyr 'voll', og Hovin, av norrønt hof, som betyr 'hedensk tempel' eller 'hellig sted', og vin, som betyr 'naturlig eng'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg