Valle-Hovin er et bolig- og friområde i Oslo som ligger på grensen mellom bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka, mellom Grenseveien og Ring 3 (Store Ringvei).

Idrettsanlegg

En del av området var prosjektert som flyplass i 1933, men i 1960-årene ble det besluttet brukt til større idrettsanlegg. På Valle-Hovin ble Norges første kunstfrosne skøytebane åpnet i 1966 (offisielt innviet i 1969). Den heter nå offisielt Valle-Hovin stadion, og her gikk sprint-VM på skøyter i 1973 og all round-VM i 1989. Senere er banen mest brukt til treningsarena og til bandykamper. Den er også en kjent konsertarena.

Nord for banen ligger idrettshallen Vallhall arena, Oslos største, som ble åpnet i 2001. Ved siden av kunstisbanen var det tidligere sykkelbane (velodrom), nå ligger fotballstadionet Intility Arena her. På oversiden ble det i 2010 anlagt ny idrettslekeplass. Til sammen utgjør anlegget Valle-Hovin idrettspark.

Historikk

Gården Valle tilhørte før reformasjonen Nonneseter kloster og var senere delvis bymark for borgerne i Christiania og slottsmark for Akershus. Fra 1765 kom den på private hender. Gården Hovin har antagelig hørt til hovet på Torshov. Den lå i middelalderen til Oslo Domkapitel og var fra 1664 på private hender. Valle og Hovin ble kjøpt av kommunen i 1915. De første boligblokkene i området ble bygd i 1950-årene. Hovin skole fra 1955 ble revet i 2015. Den nye Fyrstikkbakken skole ble oppført i 2010. Det er også oppført en rekke kontorbygg på Helsfyr.

Navnet er etter to gamle gårdsbruk, henholdsvis Valle, av norrønt vǫllr, som betyr 'voll', og Hovin, av norrønt hof, som betyr 'hedensk tempel' eller 'hellig sted', og vin, som betyr 'naturlig eng'.

Kart

Valle-Hovin
Valle-Hovin
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg