Fram
Fram
Av /Frammuseet.
Fram
Fridtjof Nansens polarskute Fram på besøk i Kristiansund 1896, etter den første polarekspedisjonen i Nansens og Sverdrups ledelse 1893-1896. Skipet blir hilst velkommen av en større gruppe mindre båter som omkranser skipet.
Fram
Av /Nordmøre museum.
Fram

Polarskuten Fram i isen sommeren 1894.

Fram
Av .

Fram er en norsk polarskute, som ble brukt på tre ekspedisjoner i Arktis og Antarktis: under Fridtjof Nansen i 1893–1896, under Otto Sverdrup i 1898–1902 og under Roald Amundsen i 1910–1912.

Siden 1936 oppbevares Fram i FrammuseetBygdøy i Oslo.

Byggingen av skipet og den første ekspedisjonen

Fram ble konstruert og bygd av Colin Archer i årene 1891–1892 i samarbeid med Fridtjof Nansen, som ville ha et spesialbygd fartøy til driften over Polhavet, som fant sted i perioden 1893–1896. Fram ble sjøsatt i 1892.

Nansens idé var å skape en skute som ikke ville bli knust, men heller presset opp på isen når den kom inn i kraftig isskruing. Dette ble oppnådd ved å gi skroget en svært avrundet form. Ror og propell kunne heves i brønner for å unngå skade i isskruing. De viktigste dimensjonene var: lengde 39 meter, største bredde 11 meter, deplasement ved 4,75 meter dypgående 800 tonn. Skroget fikk tre huder: de to innerste av eik, den ytterste av greenheart. De tettstående, svære spantene ble innvendig garnert med massive pitchpineplanker, slik at skipssidene fikk en tykkelse på cirka 70 centimeter. Fram ble rigget som en tremastet skonnert med en damphjelpemaskin på 220 hestekrefter. Driften over Polhavet tok 1000 dager og ble gjennomført uten en eneste skade på skipet.

Den andre Fram-ekspedisjonen

I 1898 bar det igjen mot nord, denne gang som fartøy for Otto Sverdrups ekspedisjon, den andre Fram-ferden i perioden 1898–1902. Før ferden ble skuta forandret, og det ble blant annet lagt spardekk over det lave hoveddekket, noe som gjorde at man fikk et stort og rommelig mellomdekk med plass til blant annet flere lugarer og verkstedrom.

Den tredje Fram-ekspedisjonen

Frams tredje langferd gikk til Antarktis med Roald Amundsens sydpolekspedisjon i årene 1910–1912. Skuta viste da under stormene i Sørishavet at den også var en god sjøbåt. Den lange seilasen gjennom tropene og et lengre opphold ved Panama under hjemturen hadde imidlertid skadet skuta, og den gikk i opplag i Horten.

Restaurering og museum

I 1925 ble det på initiativ av Otto Sverdrup nedsatt en komité til bevaring av Fram, og ved konsul Lars Christensens hjelp ble skuta restaurert ved Framnæs mekaniske Værksted i årene 1929–1930. I 1931 ble den av Forsvarsdepartementet overdratt en privat komité med formål om å få skuta bevart i et museum. For innsamlede midler ble det reist et hus som ble åpnet i 1936 på Bygdøynes i Oslo. Her oppbevares Fram fortsatt, i tillegg til malerier, byster og statuer av våre polarforskere, samt store samlinger av ekspedisjonsutstyr fra de tre ekspedisjonene.

Siden 2013 har et nytt tilbygg til Frammuseet huset Roald Amundsens skip Gjøa og gitt anledning til utvikling av museet til et allsidig polarmuseum, dog med Fram fremdeles som fremste attraksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Fram

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg