Tilskuere på Frogner stadion, 1917. Av /Nasjonalbiblioteket. Falt i det fri (Public domain)

Frogner stadion

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Skøyteløp på Frogner stadion, foto fra rundt 1930.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Fotballkamp på Frogner stadion, en gang før 1930.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Frogner stadion er et kommunalt idrettsanlegg ved Frognerparken i Oslo som ble åpnet i 1901.

Banen ble anlagt av Oslo Skøiteklub og lå opprinnelig litt lenger sør. Den fikk sin nåværende plassering i 1914 og ble overtatt av Oslo kommune i 1928. I 1995 ble tribunene revet og erstattet med voller, gress og trær. En liten del av banen fikk kunstdekke og nytt anlegg for tresteg, høydehopp og lengdehopp.

I løpet av 2010 ble banen gjenåpnet for sommer- og vinterbruk etter en større rehabilitering. I tillegg til nye tribuner og garderober ble det anlagt ny kunstisflate for 400 meter hurtigløp på skøyter, bandy og for publikumsrettede skøyteaktiviteter i vintersesongen. For sommerbruk fikk banen kunstgress for fotball og annen ballidrett.

Frogner stadion var i årene frem til andre verdenskrig sentrum for norsk skøyteidrett. Her foregikk blant annet duellen mellom Oscar Mathisen og Bobby McLean i 1920, et oppgjør Mathisen vant og som ga begge løperne 95 000 kroner i premier. På Frogner vant Sonja Henie sitt første VM i 1927. Oscar Mathisen vant tre VM på Frogner.

Banen var også sentrum for norsk fotball før Gressbanen og Ullevaal Stadion ble bygd. Den første NM-finalen i fotball ble spilt på Frogner stadion i 1902 (Grane–Odd 2–0), og Norges første hjemmelandskamp i fotball foregikk her i 1910 (tap 0–4 for Sverige). Banen arrangerte totalt ti landskamper, og her vant Norge også sin første landskampseier, 2–1 over Danmark i 1918.

Tidligere ble Oscarløpet (med utdeling av Oscarstatuetten) arrangert på Frogner like før jul, senere (vanligvis) flyttet til kunstisbanen Valle-Hovin på grunn av dårlige isforhold. Fra 2010 gikk Oscarløpet igjen på Frogner. Utenfor stadion står statuer av to av Norges mest kjente skøyteløpere, Oscar Mathisen (utført av Arne Durban, avduket i 1959) og Sonja Henie (utført av Per Ung, avduket i 1986). Under tribunene ligger det et skøytemuseum som ble anlagt av Oslo Skøiteklub og åpnet i 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg