Kjeller (kilde: Skedsmo kommune).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kjeller er en tettbebyggelse og et industristed nord for Lillestrøm bySkedsmo i Lillestrøm kommune, Akershus.

Bebyggelsen på Kjeller går i ett med Lillestrøm og utgjør østligste del av Oslo tettsted. Kjeller flyplass mellom tettbebyggelsen og Nitelva er fra 1912. Det er landets første militære flyplass, Norges eldste flyplass og en av verdens eldste flyplasser som er i drift. Den var også sivil ruteflyplass inntil 1939 da Fornebu overtok.

På Kjeller ligger atskillig industri og annen næringsvirksomhet. Her er et av landets største høyteknologiske forskningssentre innen energi, forsvar, miljø og telekommunikasjon (Forsvarets forskningsinstitutt, Institutt for energiteknikk, Norsk institutt for luftforskning) og Høgskolesenteret på Kjeller.

På Kjeller er det meteorologisk målestasjon. Området har innlandsklima med kalde vintre og varme somre. Den 27. mars 2012 var varmerekord for mars måned da det ble målt 21,4 °C. Den 24. mai 2012 var varmerekord for mai måned da det ble målt 28,3 °C. Se også Akershus – klima.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg