Munchmuseet

Inngangspartiet til Munchmuseet på Tøyen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Munchmuseet 2015
/Munchmuseet 2015.

Munchmuseet er et kunstmuseum i Oslo som forvalter den største samlingen av etterlatte arbeider etter Edvard Munch. Munchs kunst regnes som Norges viktigste bidrag til verdenskunsten, og museets viktigste oppgaver består i å forvalte samlingene gjennom bevaring, formidling og forskning. I tillegg drives et utstrakt samarbeid med andre kunstinstitusjoner, ikke minst på internasjonal basis.

Munchmuseet ligger på Tøyen i Oslo. I 2021 flytter museet inn i det nye museumsbygget MUNCH i Bjørvika, innerst i Oslofjorden. Museet er eid av Oslo kommune og er organisert som egen etat. Direktør fra oktober 2010 har vært Stein Olav Henrichsen.

Samlingen

Edvard Munchs maleri "Madonna" (1893-94) ble sammen med maleriet "Skrik" (1893) stjålet fra Munchmuseet i 2004. Begge kom til rette i 2006.
Madonna
Av /Google Art Project.

Edvard Munch testamenterte i 1940 alle egne kunstverker til Oslo kommune. Disse besto av 1100 malerier, 15 400 grafiske blad, 4500 akvareller, seks skulpturer og mer enn 7000 tegninger. I tillegg kom et stort dokumentarisk materiale som 500 trykkplater samt notatbøker, fotografier, verktøy og møbler, foruten Munchs egen boksamling. I biblioteket finnes det meste som er publisert om Munchs kunst, også av internasjonale utgivelser.

Arkitekturen

Museet på Tøyen

Arkitektene Gunnar Fougner og Einar Myklebust vant i 1954 konkurransen om et eget Munchmuseum i Tøyengata 53 på Tøyen, et strøk i bydelen Gamle Oslo. Etter tre års byggeperiode sto bygget ferdig våren 1963, 100 år etter Munchs fødsel. Einar Myklebust var også arkitekten bak museets rehabilitering og nybygg i 1994, 50 år etter Munchs død. Denne utvidelsen ble mulig gjennom betydelig økonomisk støtte fra det japanske oljeselskapet Idemitsu Kosan Co. Ltd.

Nye MUNCH

Etter en lang prosess vedtok Oslo bystyre i 2013 at det nye Munchmuseet skulle flyttes til Bjørvika. Det spanske arkitektkontoret estudio Herreros vant konkurransen om nytt Munchmuseum. Signalbygget MUNCH, som i starten gikk under navnet Lambda, med sin karakteristiske knekk, er planlagt ferdigstilt våren 2021.

Kunsttyveriene i 2004

To av Munchs mest kjente malerier Skrik (1893) og Madonna (1893-1894) ble under et væpnet ran stjålet fra Munchmuseet på Tøyen 22. august 2004. Begge maleriene inngår i serien Livsfrisen og ble vist på utstilling i Berlin i 1902 og hos Blomquist i Oslo i 1981. Maleriene betraktes som nasjonale ikoner. I august 2006 kunne Oslo politidistrikt konstatere at kunstverkene var funnet. Tyveriene førte til nye ombygninger og strenge overvåkings- og sikringstiltak.

Forskning og verkskataloger

Systematisering, katalogisering og forskning har vært en vesentlig del av museets oppgaver fra oppstarten i 1963. Museet deler sine forskningsprosjekter inn i to hovedkategorier: kunsthistorie og konservering.

Museet har gitt ut to verkskataloger (oeuvrekataloger), det vil si komplette, illustrerte kataloger. Katalogen over Munchs grafikk kom i 2001, katalogen over hans malerier kom i 2008.

I 2014 ble det etablert et treårig forskningsprosjekt som på samme måte skulle inneholde en oversikt over Munchs tegninger. Denne katalogen foreligger i dag både digitalt og i bokform. Nettstedet er åpent for publikum og er et viktig verktøy for Munch-forskere verden over.

Foruten disse verkskatalogene gjør museet et omfattende arbeid med å digitalisere og oversette Munchs tekster og brev.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg