Munchmuseet

Inngangspartiet til Munchmuseet på Tøyen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Munchmuseet 2015
/Munchmuseet 2015.

Artikkelstart

Munchmuseet er et kunstmuseum i Oslo som forvalter den største samlingen av etterlatte arbeider etter Edvard Munch. Munchs kunst regnes som Norges viktigste bidrag til verdenskunsten, og museets viktigste oppgaver består i å forvalte samlingene gjennom bevaring, formidling og forskning. I tillegg drives et utstrakt samarbeid med andre kunstinstitusjoner, ikke minst på internasjonal basis.

Munchmuseet ligger på Tøyen i Oslo. I 2021 flytter museet inn i det nye museumsbygget MUNCH i Bjørvika, innerst i Oslofjorden, med åpning 22. oktober. Museet er eid av Oslo kommune og er organisert som egen etat. Direktør fra oktober 2010 har vært Stein Olav Henrichsen.

Samlingen

Edvard Munchs maleri "Madonna" (1893-94) ble sammen med maleriet "Skrik" (1893) stjålet fra Munchmuseet i 2004. Begge kom til rette i 2006.
Madonna
Av /Google Art Project.

Edvard Munch testamenterte i 1940 alle egne kunstverker til Oslo kommune. Disse besto av 1100 malerier, 15 400 grafiske blad, 4500 akvareller, seks skulpturer og mer enn 7000 tegninger. I tillegg kom et stort dokumentarisk materiale som 500 trykkplater samt notatbøker, fotografier, verktøy og møbler, foruten Munchs egen boksamling. I biblioteket finnes det meste som er publisert om Munchs kunst, også av internasjonale utgivelser.

Arkitekturen

Museet på Tøyen

Arkitektene Gunnar Fougner og Einar Myklebust vant i 1954 konkurransen om et eget Munchmuseum i Tøyengata 53 på Tøyen, et strøk i bydelen Gamle Oslo. Etter tre års byggeperiode sto bygget ferdig våren 1963, 100 år etter Munchs fødsel. Einar Myklebust var også arkitekten bak museets rehabilitering og nybygg i 1994, 50 år etter Munchs død. Denne utvidelsen ble mulig gjennom betydelig økonomisk støtte fra det japanske oljeselskapet Idemitsu Kosan Co. Ltd.

Nye MUNCH

Etter en lang prosess vedtok Oslo bystyre i 2013 at det nye Munchmuseet skulle flyttes til Bjørvika. Det spanske arkitektkontoret estudio Herreros vant konkurransen om nytt Munchmuseum. Signalbygget MUNCH, som i starten gikk under navnet Lambda, med sin karakteristiske knekk, er planlagt ferdigstilt våren 2021.

Kunsttyveriene i 2004

To av Munchs mest kjente malerier Skrik (1893) og Madonna (1893-1894) ble under et væpnet ran stjålet fra Munchmuseet på Tøyen 22. august 2004. Begge maleriene inngår i serien Livsfrisen og ble vist på utstilling i Berlin i 1902 og hos Blomquist i Oslo i 1981. Maleriene betraktes som nasjonale ikoner. I august 2006 kunne Oslo politidistrikt konstatere at kunstverkene var funnet. Tyveriene førte til nye ombygninger og strenge overvåkings- og sikringstiltak.

Forskning og verkskataloger

Systematisering, katalogisering og forskning har vært en vesentlig del av museets oppgaver fra oppstarten i 1963. Museet deler sine forskningsprosjekter inn i to hovedkategorier: kunsthistorie og konservering.

Museet har gitt ut to verkskataloger (oeuvrekataloger), det vil si komplette, illustrerte kataloger. Katalogen over Munchs grafikk kom i 2001, katalogen over hans malerier kom i 2008.

I 2014 ble det etablert et treårig forskningsprosjekt som på samme måte skulle inneholde en oversikt over Munchs tegninger. Denne katalogen foreligger i dag både digitalt og i bokform. Nettstedet er åpent for publikum og er et viktig verktøy for Munch-forskere verden over.

Foruten disse verkskatalogene gjør museet et omfattende arbeid med å digitalisere og oversette Munchs tekster og brev.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg