Østmarka

Kroktjern ligger i Østmarka i Oslo.

Artikkelstart

Østmarka er den del av Oslomarka som ligger øst og sørøst for den bymessig bebygde del av Oslo; ligger i Oslo, samt i Lørenskog, Rælingen, Ski og Enebakk kommuner (Akershus); cirka 250 kvadratkilometer, herav cirka 40 kvadratkilometer i Oslo.

Østmarka strekker seg østover til jordbruksområdene på vestsiden av Øyeren, sørover til Riksvei 155/120 i Ski og Enebakk. Sør for Riksvei 155 kalles skogområdene Sørmarka.

Østmarka er et mye brukt tur- og friluftsområde. Terrenget er et småkupert grunnfjellslandskap med en klar nord–sør- til nordvest–sørøstgående strøkretning. Berggrunnen er sparsomt dekket av løsmasser. Østmarka når 398 meter over havet i nordøst (Barlindåsen vest for Ramstadslottet); høyest i Oslo er Puttåsen (363 meter over havet). I alt 12,5 kvadratkilometer rundt Tonekollen (368 meter over havet) sentralt i området er vernet som Østmarka naturreservat (barskog). I tillegg er et lite område (2,1 kvadratkilometer) rundt Ramstadslottet og Barlindåsen vernet som Ramstadslottet naturreservat (barskog).

Mange vann, blant annet Elvåga på grensen mellom Oslo og Lørenskog som forsyner Oslos sørøstre deler med drikkevann. Østmarkas største vann, Børtervann (2,5 kvadratkilometer), er drikkevannskilde for Enebakk i sørøst. Vannbalansen helt i nordvest ble sterkt forstyrret i forbindelse med byggingen av RomeriksportenGardermobanen, se Puttjern.

Økende folkemengde rundt Østmarka har ført til økt bruk av marka. Det finnes flere serveringssteder; ett overnattingssted – Vangen i Enebakk – og tre ubetjente turistforeningshytter, Øvresaga og Bøvelstad i Enebakk og Røyrivannskoia i Lørenskog.

De nordvestre delene av Østmarka har avløp til Ljanselva med utløp i Bunnefjorden, de nordøstre til Sagdalselva med utløp i Svellet (Øyeren), de sørøstre til Børterelva som også renner til Øyeren og de sørvestre til Mossevassdraget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fjelstad, Sverre M.: Østmarka naturreservat: Oslos siste villmark, 1994, isbn 82-516-1540-2, Finn boken
  • Saugstad, Even: Østmarka fra A til Å, Frie fuglers forlag, 2. utgave 2012. Finn boken
  • Senje, Sigurd: Østmarka, 3. utg., 2003, isbn 82-7981-026-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg