Nakholmen
Vinter på Nakholmen i Indre Oslofjord
Nakholmen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Stupetårn og fjord i solnedgang.

Ingierstrand og Bunnefjorden i solnedgang

Indre Oslofjord er den delen av Oslofjorden som ligger i Oslo og Akershus nord for Drøbak. Drøbaksundet er et smalt sund med vanndybde på 19 meter som danner grense til Ytre Oslofjord.

Indre Oslofjord består av to hovedbassenger; Vestfjorden og Bunnefjorden. Vanndybden i Indre Oslofjord er opptil 160 meter. Vannsirkulasjonen er begrenset på grunn av Drøbakterskelen og kupert bunntopografi.

Flere mindre vassdrag drenerer til Indre Oslofjord, blant annet Lysakerelva, Akerselva og Sandvikselva. Elvene fører ørret og noe laks.

Håøya nordvest for Drøbak er den største øya i Indre Oslofjord med et areal på 5,6 kvadratkilometer. Innerst i fjorden ved Oslo sentrum er det en rekke øyer, og det ligger også holmer og skjær utenfor Askerlandet og i Bærum. De fleste øyene er friområder. Berggrunnen består av kambrosiluriske skifre.

Oslofjorden har landets høyeste trafikk av båter. Oslo havn ligger innerst i fjorden og trafikkerer ferjer, lastebåter, charter- og fritidsbåter. Øybåter frakter turister og badegjester til øyene, spesielt på sommeren. I 2018 satte øybåtene rekord med 1,2 millioner passasjerer. Oslofjorden er Norges tettest befolkede friluftsområde på sjøen, og kysten langs Indre Oslofjord er tett befolket. Populære uthavner er Middagsbukta, Gressholmen og Sandspollen.

De siste hundreårene var fjorden arena for fiske, sjøfart, handel, forsvar, industri og annen næringsvirksomhet. Spor etter denne kystkulturen finnes i dag som kulturminner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg