Bjørvika

Indre Oslofjord

Nakholmen
Vinter på Nakholmen i Indre Oslofjord
Nakholmen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Stupetårn og fjord i solnedgang.

Ingierstrand og Bunnefjorden i solnedgang

Artikkelstart

Indre Oslofjord er den delen av Oslofjorden som ligger i Oslo og Viken nord for Drøbak. Drøbaksundet er et smalt sund med vanndybde på 19 meter som danner grense til Ytre Oslofjord.

Indre Oslofjord består av to hovedbassenger; Vestfjorden og Bunnefjorden. Vanndybden i Indre Oslofjord er opptil 160 meter. Vannsirkulasjonen er begrenset på grunn av Drøbakterskelen og kupert bunntopografi.

Flere mindre vassdrag drenerer til Indre Oslofjord, blant annet Lysakerelva, Akerselva og Sandvikselva. Elvene fører ørret og noe laks.

Håøya nordvest for Drøbak er den største øya i Indre Oslofjord med et areal på 5,6 kvadratkilometer. Innerst i fjorden ved Oslo sentrum er det en rekke øyer, og det ligger også holmer og skjær utenfor Askerlandet og i Bærum. De fleste øyene er friområder.

Oslofjorden har landets høyeste trafikk av båter. Oslo havn ligger innerst i fjorden og trafikkerer ferjer, lastebåter, charter- og fritidsbåter. Øybåter frakter turister og badegjester til øyene, spesielt på sommeren. I 2018 satte øybåtene rekord med 1,2 millioner passasjerer. Oslofjorden er Norges tettest befolkede friluftsområde på sjøen, og kysten langs Indre Oslofjord er tett befolket. Populære uthavner er Middagsbukta, Gressholmen og Sandspollen.

Berggrunnen består av kambrosiluriske skifre. De siste hundreårene var fjorden arena for fiske, sjøfart, handel, forsvar, industri og annen næringsvirksomhet. Spor etter denne kystkulturen finnes i dag som kulturminner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg