Indre Oslofjord

Vinter på Nakholmen i Indre Oslofjord.
Nakholmen av . CC BY NC SA 3.0

Indre Oslofjord er den delen av Oslofjorden som ligger i Akershus og Oslo og nord for Drøbak. Drøbaksundet er et smalt sund med 19 meter vanndyp som danner grense til Ytre Oslofjord.

Indre Oslofjord består av to hovedbassenger; Vestfjorden og Bunnefjorden.Vanndypet i Indre Oslofjord er opptil 160 meter. Vannsirkulasjonen er begrenset på grunn av Drøbakterskelen og kupert bunntopografi.

Flere mindre vassdrag drenerer til Indre Oslofjord, blant andre Lysakerelva, Akerselva og Sandvikselva. Elvene fører ørret.

Håøya nordvest for Drøbak er den største øya i Indre Oslofjord med et areal på 5,6 km2. Innerst i fjorden ved Oslo sentrum er det en rekke øyer, og det ligger også holmer og skjær utenfor Askerlandet og i Bærum. De fleste øyene er friområder.

Oslofjorden har landets høyeste trafikk av båter. Oslo havn ligger innerst i fjorden og trafikkerer ferjer, lastebåter, charter- og fritidsbåter. Oslofjorden er også Norges tettest befolkede friluftsområde på sjøen. Populære uthavner er Middagsbukta, Gressholmen og Sandspollen.

Kysten langs Indre Oslofjord er tett befolket. Berggrunnen består av kambrosiluriske skifre. De siste hundreårene var fjorden arena for fiske, sjøfart, handel, forsvar, industri og annen næringsvirksomhet. Spor etter denne kystkulturen finnes i dag som kulturminner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg