Oppegård (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
34 km²
Innbyggertall
27 394 (2019)
Administrasjonssenter
Kolbotn
Fylke
Viken (fra 01.01.2020, tidligere Akershus)
Innbyggernavn
oppegårding
Målform
bokmål
Kommunenummer
0217 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Grønliåsen (215 moh.)

Kommunevåpen

Oversiktsbilde over Kolbotn. Den sektorformede bygningen til venstre nær Kolbotnvannet er det nye kulturhuset «Kolben». Øverst på bildet skimtes Nesoddtangen med Bunnefjorden foran. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering i Akershus fylke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Oppegård var en kommune i Akershus fylke. Den ble i 2020 slått sammen med Ski kommune og ble en del av Nordre Follo kommune i Viken fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Den tidligere kommunen lå i Follo mellom Bunnefjorden og Sørmarka, ved grensen til Oslo. Administrasjonssenter var Kolbotn.

Kommunen ble opprettet i 1915 ved at Nesodden kommune ble delt i to.

Natur

Terrenget i Oppegård er småkupert og stort sett skogkledd med løsmasser i forsenkningene. Kommunen deles nesten i to av den nord–sørgående Gjersjøen. Berggrunnen består av gneis med nord–sørgående strøkretning som tilhører det sørøstnorske grunnfjellsområde.

I vest ligger det tynt befolkete Svartskogområdet og i øst bymessig bebygde områder på begge sider av Østfoldbanen. Åsene når høyest i nordøst til 216 meter over havet på sørskråningen av Grønliåsen. Svartskogplatået i vest når opp i 163 meter over havet.

Bosetning

Bosetningen var ved kommunesammenslåingen konsentrert til bybåndet langs jernbanen sørover fra Oslo, øst for Gjersjøen. Særlig i nordøst, omkring Kolbotn, som var administrasjonssenteret i kommunen, er bosetningen tett. Her bor rundt to tredjedeler av folkemengden på vel en fjerdedel av den tidligere kommunens areal.

Folkemengden viste gjennom flere tiår sterk vekst. I tiårsperioden 1995–2005 var befolkningstilveksten redusert til 8,1 prosent, mot 13,8 prosent i Akershus fylke som helhet.

Næringsliv

Som følge av det generelt sett sparsomme jorddekket i den tidligere kommunen og den sterke utbyggingen betyr jordbruket lite. I 1960-årene ble en del industri og annen næringsvirksomhet etablert i nordøst, men denne er i stor grad erstattet av annen næringsvirksomhet. På Mastemyr ved Mosseveien ligger IBM og Kodak Norge A/S, Robert Bosch, Volvo Norge AS og transportbedriften Norgesbuss. En stor andel av Oppegårds yrkestakere har arbeid utenfor den tidligere kommunen.

Samferdsel

Europaveiene E6 og E18 er hovedveiene sørover fra Oslo henholdsvis langs kommunegrensen i øst og vest for Gjersjøen. De møtes ved Ringnes sør for Gjersjøen. Tverrforbindelsen mellom de to motorveiene (Sofiemyr–Mastemyr) går gjennom Kolbotn.

Riksvei 152 går sentralt gjennom de mest tettbygde områdene i Oppegård. Østfoldbanen går gjennom Oppegård; stasjonene har bare lokaltrafikk.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Oppegård hørte til Øst politidistrikt, Follo tingrett og Borgarting lagsmannrett.

Kommunen var med i regionrådet Follorådet sammen med Enebakk, Frogn, Nesodden, Ski, Vestby og Ås.

Oppegård kommune tilsvarte de tre soknene Greverud, Kolbotn og Oppegård i Nordre Follo prosti (Borg bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Oppegård til Aker og Follo fogderi i Akershus amt.

Delområder og grunnkretser i Oppegård

For statistiske formål var Oppegård kommune (per 2016) inndelt i fem delområder med til sammen 40 grunnkretser:

  • Kolbotn: Nedre Ormerud, Rikeåsen, Kolbotn, Solbråtan, Vestre Ekornrud, Kantoråsen, Østre Ingieråsen, Li gård, Østre Mellomåsen, Midtre Mellomåsen, Vestre Ingieråsen, Ingierodden, Trollåsen, Vestre Mellomåsen, Mastemyr industrikrets
  • Tårnåsen: Tårnåsen, Østre Hellerasten, Nordre Ødegården, Søndre Ødegården, Øvre Ormerud, Øståsen, Midtre Hellerasten, Vestre Hellerasten, Skrenten
  • Sofiemyr: Fløisbonn industrikrets, Østre Bråten, Sofiemyr, Søndre Sofiemyråsen, Nordre Bråten, Søndre Bråten, Nordre Sofiemyråsen, Vestre Bråten, Østre Ekornrud
  • Greverud: Østre Greverud, Oppegård syd-øst, Frydenberg, Oppegård syd-vest, Myrvoll, Vestre Greverud
  • Svartskog: Svartskog

Historikk og kultur

Før bygging av jernbanen lå sentrum i kommunen på Oppegård kirkested på Svartskog. Etter åpningen av Østfoldbanen i 1879 foregikk nesten all utbygging i kommunens østre deler. I Svartskogområdet ligger Roald Amundsens hjem og Ingierstrand Bad. Ingierkollen slalåmsenter ligger vest for Kolbotn stasjon. Kolbotn kirke er en steinkirke i romansk middelalderstil som ble bygd i 1932.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1976) hadde 17 gull triangler – 5.5.3.3.1 – mot en svart bakgrunn. Motivet gjenspeiler 17 gårder som lå her i middelalderen.

Navn

Navnet kommer av norrønt Uppigarðr, ‘øvregården’; navnet på bygda i middelalderen var Gerðaruðin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Barca, Eivind: Oppegård kommunes historie, 1965.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg