Faktaboks

Norsk Teknisk Museum
NTM
Offisielt navn
STIFTELSEN NORSK TEKNISK MUSEUM
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Frode Meinich
Styreleder
Dag Terje Andersen
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, Oslo
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Norsk Teknisk museum, Kjelsås i Oslo, stiftet i 1914, er et samtids- og historisk museum for teknologi, industri, vitenskap og medisin.

Museet inneholder blant annet Norges første dampmaskin (1820), Norges første bil (1895) og Norges første fly (1912). I Vitensenteret er undring og opplevelse i fokus. På en flate på over 1000 kvadratmeter finnes interaktive installasjoner som er designet for å vekke og stimulere til nysgjerrighet og forskertrang. Robotsenteret er et aktivitetstilbud hvor man lærer å sette sammen og programmere en egen robot ved hjelp av byggesett og spesialutviklet programvare.

Museet har siden starten hatt en dobbelt oppgave som samtidsmuseum og historisk museum. Det skal gi publikum innsikt i grunnprinsippene for de moderne teknologiske prosesser og produkter som i dag omgir oss, men skal også formidle sammenhengen mellom teknologi og kultur over tid.

Dagens museumsbygg ved Akerselva på Kjelsås er tegnet av Rolf Ramm Østgaard og ble offisielt åpnet i mai 1986. Biblioteket har en av landets største samlinger av bøker, tidsskrifter og arkivmateriale innenfor industri- og teknologihistorie. Museet utgir årboken Volund.

Norsk Telemuseum er en fellesinstitusjon for museumsvirksomheten i Telenor. Museet har utstillinger flere steder i landet, mens hovedutstillingen ligger i lokalene til Norsk Teknisk Museum.

Historikk

Foreningen Norsk Teknisk Museum ble stiftet i 1914, i forbindelse med den store jubileumsutstillingen på Frogner. Flere av museets gjenstander stammer fra denne utstillingen. Norsk Teknisk Museum har tidligere hatt utstillingslokaler i Vikingskipmuseet på Bygdøy, og i Fyrstikkalléen på Etterstad. I 1995 ble museet statlig.

I 2009 ble Norsk Teknisk Museum tildelt prisen Leading Edge Award, som det første europeiske museum noen gang. Museet mottok prisen i klassen «Beste besøksopplevelse» med utstillingen Klima X. Leading Edge Award deles ut av Association of Science-Technology Centers (ASTC).

Eksterne lenker

Faktaboks

Norsk Teknisk Museum
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg