Mortensrud er et boligområde sør i Oslo, tilhørende bydelen Søndre Nordstrand. Mortensrud er også et prestegjeld som omfatter den nordøstre delen av bydelen.

Boligområdet ligger på Mortensrud gårds grunn. Gården fra 1600-tallet har bevart våningshus i sveitserstil som nå brukes til barnehage. Utbyggingen startet i midten av 1980-årene med variert bebyggelse. Mortensrud skole (barneskole) åpnet i 1986, Lofsrud (ungdoms-)skole i 1988. T-banen ble forlenget fra Skullerud til Mortensrud i 1998, og T-banestasjon og bussterminal ble oppført i 1997–1998. Kjøpesenteret Senter Syd åpnet i 1999.

Mortensrud kirke

Mortensrud kirke ble innviet i 2002 og er plassert like sør for kjøpesenteret. Den ligger inne mellom furutrær slik at den fremstår som en del av naturen. Kirkerommet har innvendige hager der trærne på tomten er bevart og fungerer som romskiller mellom våpenhus og kirkerom. Gulvet er enkelte steder det eksisterende fjellet på tomten. Arkitektene Jensen & Skodvin ble tildelt arkitektprisen Houens diplom 2008.

Kart

Mortensrud
Mortensrud
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg