Frederikshavn, by i nordlige Danmark, ved Kattegat med 23 345 innbyggere i 2015. Vennskapsby med Larvik. Havnen ble grunnlagt 1805, sterkt utvidet i 1960-årene og omfatter i dag trafikkhavn med fergeforbindelse til LæsøGöteborg, Larvik og Oslo samt fiskeri- og lystbåthavn; den er hjemsted for statens isbrytere samt Flådestation Frederikshavn, Danmarks største flåtehavn. Livlig handel med et stort antall norske og svenske kunder. Marinebase. Frederikshavn kirke (1890–92) er en kalksteinskirke i romansk stil, Fladstrand kirke (1688–90), Kunstmuseet og Krudttårnet, nå museum. Frederikshavn har sykehus og flere utdanningsinstitusjoner.

Het Fladstrand inntil den fikk byrettigheter 1818. Befestet på slutten av 1600-tallet for å sikre forbindelsen mellom Danmark og Norge.

Syd for byen reiser Pikkerbakken (71 moh) seg, og umiddelbart syd for denne ligger Bangsbo fort, bygget av tyskerne under den annen verdenskrig. Deler av fortet er åpent for publikum, andre deler benyttes av Maritimt Overvågningscenter Nord.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.