Frederikshavn

Den gamle bebyggelsen i Frederikshavn.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Frederikshavn er en by på Nordjylland ved Kattegat i Danmark. Byen har 23 501 innbyggere i 2017.

Faktaboks

Uttale

frederikshˈavn

Etymologi

etter kong Fredrik 6.

Også kjent som

Fladstrand (før 1818)

Byen het Fladstrand inntil den fikk byrettigheter i 1818. Den ble befestet på slutten av 1600-tallet for å sikre forbindelsen mellom Danmark og Norge.

Frederikshavn er vennskapsby med Larvik.

Samferdsel

Havnen ble grunnlagt i 1805, sterkt utvidet i 1960-årene og omfatter i dag trafikkhavn med fergeforbindelse til Læsø, Göteborg og Larvik, samt fiskeri- og lystbåthavn. Frem til mars 2020 opererte Stena Line også en fergeforbindelse til Oslo. Frederikshavn er hjemsted for statens isbrytere, samt marinens Flådestation Frederikshavn, Danmarks største flåtehavn. I byen foregår det livlig handel med et stort antall norske og svenske kunder, som ofte er på dagsbesøk med ferge.

Landemerker

I den gamle bydelen rett vest for havnen ligger Frederikshavn kirke (1890–1892), som er en kalksteinskirke i romansk stil, og Fladstrand kirke (1688–1690). I sentrum finnes også Kunstmuseet og Krudttårnet, som ble innredet til museum i 1948. Frederikshavn har sykehus og flere utdanningsinstitusjoner.

Syd for byen reiser Pikkerbakken seg, 71 meter over havet. Umiddelbart syd for denne ligger Bangsbo fort som ble bygget av tyskerne under den andre verdenskrig. Deler av fortet er åpent for publikum, mens andre deler benyttes av Maritimt Overvågningscenter Nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg