Frederikshavn er en by på Nordjylland ved Kattegat i Danmark. Byen har 23 501 innbyggere i 2017.

Byen het Fladstrand inntil den fikk byrettigheter i 1818. Den ble befestet på slutten av 1600-tallet for å sikre forbindelsen mellom Danmark og Norge.

Havnen ble grunnlagt i 1805, sterkt utvidet i 1960-årene og omfatter i dag trafikkhavn med fergeforbindelse til LæsøGöteborgLarvik og Oslo, samt fiskeri- og lystbåthavn. Frederikshavn er hjemsted for statens isbrytere, samt marinens Flådestation Frederikshavn, Danmarks største flåtehavn. I byen foregår det livlig handel med et stort antall norske og svenske kunder, som ofte er på dagsbesøk med ferge.

I den gamle bydelen rett vest for havnen ligger Frederikshavn kirke (1890–1892), som er en kalksteinskirke i romansk stil, og Fladstrand kirke (1688–1690). I sentrum finnes også Kunstmuseet og Krudttårnet, som ble innredet til museum i 1948. Frederikshavn har sykehus og flere utdanningsinstitusjoner.

Syd for byen reiser Pikkerbakken seg, 71 meter over havet. Umiddelbart syd for denne ligger Bangsbo fort som ble bygget av tyskerne under den andre verdenskrig. Deler av fortet er åpent for publikum, mens andre deler benyttes av Maritimt Overvågningscenter Nord.

Frederikshavn er vennskapsby med Larvik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.