bydelsutvalg

Bydelsutvalg, også kalt grendeutvalg, lokalutvalg, kommunedelsutvalg eller kommunedelsnemnd. Det er utvalg som i noen norske kommuner representerer befolkningen i en by- eller kommunedel.

Utvalgene er i alminnelighet politiske, valgt av kommunestyret (bystyret) for fire år. I Oslo velges bydelsutvalg ved direkte valg i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget.

Formål

Hensikten med utvalgene er blant annet å styrke det lokalpolitiske engasjement i nærmiljøene og desentralisere visse lokalpolitiske oppgaver. Det er særlig oppgaver i tilknytning til sosiale omsorgstjenester for eldre, barn og unge, helse og støtte til lokale kulturaktiviteter som ligger innenfor bydelsutvalgenes ansvarsområde.

Historikk

Ordningen ble innført i 1980-årene i en del kommuner, og utvalgenes kompetanse og arbeidsoppgaver varierer en del fra kommune til kommune.

Ved kommunevalget 1995 var det for første gang direkte valg til fire bydelsutvalg i Oslo. For øvrig er utvalgene som regel sammensatt etter forholdet mellom partienes representasjon i kommunestyret og avspeiler altså ikke styrkeforholdet mellom partiene i bydelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Det kunne vært interessant med en oversikt over kommuner som har innført bydelsutvalg/kommunedelsutvalg.

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentaren. Enig i at det ville vært interessant, vi skal se hva vi får til.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg