Alna - bydel i Oslo

Alna, opprettet i forbindelse med bydelsreformen 2004.

Alna ligger i Groruddalen, mellom Hovedbanen i nord og skoggrensen mot Østmarka i sør og strekker seg fra grensen mot indre by i Ring 3 i vest og kommunegrensen mot Lørenskog i øst. Bydelen er opprettet av de tidligere bydelene Hellerud (unntatt Trasop) og Furuset (unntatt Høybråten), samt Teisen-området, som utgjorde de østligste delene av den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen.

Alna er 13,7 km2 og hadde 2016 49 249 innbyggere. Bydelen domineres av industri og lager, forretningsdrift og samferdselsformål i de lavere partier i Groruddalen (fra vest bl.a. Bryn, Alnabru, Nyland) og boligbebyggelse i de høyereliggende områdene som strekker seg opp mot skoggrensen i sør (fra vest bl.a. Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrud). Området var med unntak av Teisen-området og beltet mellom Hovedbanen og Strømsveien stort sett landbruksbebyggelse frem til 1960-årene. Særlig sterk boligbygging i 1970-årene.

Viktigste kollektivforbindelse til sentrum er T-baneforbindelsen Ellingsrudåsen-Stortinget-Østerås som betjener alle de større boligområdene i bydelen. Viktigste sentrumsrettede veiforbindelser er E6 som går sentralt gjennom bydelen, og Strømsveien (Rv. 190) parallelt med denne. På Karihaugen lengst øst i bydelen tar Rv. 159 av fra E6 mot Lillestrøm. Viktige tverrforbindelser er Ring 3 langs bydelsgrensen i vest, Ytre Ringvei fra Strømsveien over Tveita og videre sørover, Tvetenveien/Nedre Kalbakkvei sentralt i bydelen og Professor Birkelands vei/Grorudveien i øst.

Lokalsentre på Tveita, Haugerud, Lindeberg og Furuset; på Alnabru forretningssenter av regional betydning. På Alnabru har NSB sin sentrale skiftestasjon.

Navn etter elven Alna, som løper gjennom bydelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg