Alna, opprettet i forbindelse med bydelsreformen 2004.

Alna ligger i Groruddalen, mellom Hovedbanen i nord og skoggrensen mot Østmarka i sør og strekker seg fra grensen mot indre by i Ring 3 i vest og kommunegrensen mot Lørenskog i øst. Bydelen er opprettet av de tidligere bydelene Hellerud (unntatt Trasop) og Furuset (unntatt Høybråten), samt Teisen-området, som utgjorde de østligste delene av den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen.

Alna er 13,7 km2 og hadde 2016 49 249 innbyggere. Bydelen domineres av industri og lager, forretningsdrift og samferdselsformål i de lavere partier i Groruddalen (fra vest bl.a. Bryn, Alnabru, Nyland) og boligbebyggelse i de høyereliggende områdene som strekker seg opp mot skoggrensen i sør (fra vest bl.a. Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrud). Området var med unntak av Teisen-området og beltet mellom Hovedbanen og Strømsveien stort sett landbruksbebyggelse frem til 1960-årene. Særlig sterk boligbygging i 1970-årene.

Viktigste kollektivforbindelse til sentrum er T-baneforbindelsen Ellingsrudåsen-Stortinget-Østerås som betjener alle de større boligområdene i bydelen. Viktigste sentrumsrettede veiforbindelser er E6 som går sentralt gjennom bydelen, og Strømsveien (Rv. 190) parallelt med denne. På Karihaugen lengst øst i bydelen tar Rv. 159 av fra E6 mot Lillestrøm. Viktige tverrforbindelser er Ring 3 langs bydelsgrensen i vest, Ytre Ringvei fra Strømsveien over Tveita og videre sørover, Tvetenveien/Nedre Kalbakkvei sentralt i bydelen og Professor Birkelands vei/Grorudveien i øst.

Lokalsentre på Tveita, Haugerud, Lindeberg og Furuset; på Alnabru forretningssenter av regional betydning. På Alnabru har NSB sin sentrale skiftestasjon.

Navn etter elven Alna, som løper gjennom bydelen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.