Bydelen Alna har navn etter elven Alna, som løper gjennom bydelen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Alna er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004.

Faktaboks

Etymologi

etter elven Alna, som løper gjennom bydelen

Alna ligger i Groruddalen, mellom Hovedbanen i nord og skoggrensen mot Østmarka i sør og strekker seg fra grensen mot indre by i Ring 3 i vest og kommunegrensen mot Lørenskog i øst. Bydelen er opprettet av de tidligere bydelene Hellerud (unntatt Trasop) og Furuset (unntatt Høybråten), samt Teisen-området, som utgjorde de østligste delene av den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen.

Bebyggelse

Alna har et areal på 13,7 kvadratkilometer og har 49 358 innbyggere (2018). Bydelen domineres av industri og lager, forretningsdrift og samferdselsformål i de lavere partier i Groruddalen (fra vest blant annet Bryn, Alnabru, Nyland) og boligbebyggelse i de høyereliggende områdene som strekker seg opp mot skoggrensen i sør (fra vest blant annet Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrud).

Området var med unntak av Teisen-området og beltet mellom Hovedbanen og Strømsveien stort sett landbruksbebyggelse frem til 1960-årene. Særlig sterk boligbygging foregikk i 1970-årene.

Samferdsel og næringsliv

Viktigste kollektivforbindelse til sentrum er T-baneforbindelsen Ellingsrudåsen-Stortinget-Østerås, som betjener alle de større boligområdene i bydelen. Viktigste sentrumsrettede veiforbindelser er E6, som går sentralt gjennom bydelen, og Strømsveien (riksvei 190) parallelt med denne. På Karihaugen lengst øst i bydelen tar riksvei 159 av fra E6 mot Lillestrøm. Viktige tverrforbindelser er Ring 3 langs bydelsgrensen i vest, Ytre Ringvei fra Strømsveien over Tveita og videre sørover, Tvetenveien/Nedre Kalbakkvei sentralt i bydelen og Professor Birkelands vei/Grorudveien i øst.

Lokalsentre ligger på Tveita, Haugerud, Lindeberg og Furuset; på Alnabru forretningssenter av regional betydning. På Alnabru har NSB/Vy sin sentrale skiftestasjon.

Politikk

Arbeiderpartiet fikk ved kommunevalget i 2015 hele 54,1 prosent av stemmene i Alna. I 2019 var andelen redusert til 38,1 prosent. I 2019 fikk Høyre 13,9 prosent, SV 10,8 og Fremskrittspartiet 9,3 prosent.

Kart

Alna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg