Faktaboks

Alna
Etymologi

etter elven Alna, som løper gjennom bydelen

Tveita
Høyblokkene i drabantbyen Tveita i bydel Alna
Tveita
Lisens: CC BY SA 3.0

Bydelen Alna har navn etter elven Alna, som løper gjennom bydelen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Alna er en administrativ bydel i Oslo, opprettet i forbindelse med bydelsreformen i 2004.

Alna ligger i Groruddalen, mellom Hovedbanen i nord og Østmarka i sør og strekker seg fra grensen mot indre by ved Ring 3 i vest og kommunegrensen mot Lørenskog i øst. Bydelen er opprettet av de tidligere bydelene Hellerud (unntatt Trasop) og Furuset (unntatt Høybråten), samt Teisen-området, som utgjorde de østligste delene av den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen.

Bebyggelse

Alna har et areal på 13,7 kvadratkilometer og har 49 429 innbyggere (2022). Bydelen domineres av industri og lager, forretningsdrift og samferdselsformål i de lavere partier i Groruddalen (fra vest blant annet Bryn, Alnabru, Nyland) og boligbebyggelse i de høyereliggende områdene som strekker seg opp mot skoggrensen i sør (fra vest blant annet Tveita, Haugerud, Trosterud, Lindeberg, Furuset og Ellingsrud).

Området var med unntak av Teisen-området og beltet mellom Hovedbanen og Strømsveien stort sett landbruksbebyggelse frem til 1960-årene. Særlig sterk boligbygging foregikk i 1970-årene.

Samferdsel og næringsliv

Viktigste kollektivforbindelse til sentrum er T-baneforbindelsen Ellingsrudåsen-Stortinget-Østerås, som betjener alle de større boligområdene i bydelen. Viktigste sentrumsrettede veiforbindelser er E6, som går sentralt gjennom bydelen, og Strømsveien (riksvei 190) parallelt med denne. På Karihaugen lengst øst i bydelen tar riksvei 159 av fra E6 mot Lillestrøm. Viktige tverrforbindelser er Ring 3 langs bydelsgrensen i vest, Ytre Ringvei fra Strømsveien over Tveita og videre sørover, Tvetenveien/Nedre Kalbakkvei sentralt i bydelen og Professor Birkelands vei/Grorudveien i øst.

Lokalsentre ligger på Tveita, Haugerud, Lindeberg og Furuset; på Alnabru forretningssenter av regional betydning. På Alnabru har NSB/Vy sin sentrale skiftestasjon.

Politikk

Arbeiderpartiet fikk ved kommunevalget i 2015 hele 54,1 prosent av stemmene i Alna. I 2019 var andelen redusert til 38,1 prosent og i 2023 30,8 prosent I 2023 fikk Høyre 18,9 prosent, SV 12,7 og Fremskrittspartiet 8,5 prosent.

Kart

Alna
Alna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg