Gamle logens festsal
Gamle logens festsal

Gamle Logen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gamle Logen er en bygning i Oslo sentrum, på Grev Wedels plass. Den ble bygget i 1836–1839 etter initiativ fra grev Herman Wedel Jarlsberg, opprinnelig som frimurerlosje, konsertlokale og festivitetslokale. Bygningen ble finansiert delvis av frimurerne, delvis ved private bidrag, og forutsetningen var at den skulle tjene som byens møtelokale. Byggmestrene Malling og Seidelin laget tegningene og sto for oppførelsen.

Faktaboks

Også kjent som

Logens gamle festsal

Logens rike festtradisjoner ble født ved innvielsen av bygningen i 1839, da det ble avholdt borgerball med kong Karl Johan og kronprins Oscar som æresgjester. Her ble det første kunstnerkarnevalet arrangert, og her feiret Stortinget 50-årsjubileet for unionen med Sverige og kong Haakon 7s 25-årsjubileum som Norges konge. Logens store sal ble brukt som rettslokale under prosessen mot Vidkun Quisling i 1945.

Først i 1844 sto Logens store sal ferdig med sin fornemme sen-empire innredning. Det mest praktfulle innslag er den rikt dekorerte himlingen med diagonalstilte kassetter og store prismekroner. Forbildet var kassetthimlingen i Slottets store festsal av arkitekt H. D. F. Linstow, som igjen hentet forbildet fra konsertsalen i Grosses Schauspielhaus i Berlin av arkitekt K. F. Schinkel. Salen var berømt for sin gode akustikk og var derfor byens foretrukne konsertlokale før Universitetets Aula var ferdig.

Logen lå rett ved det samtidige Christiania TheaterBankplassen, og dens restaurant kom derfor til å fungere som byens første teaterkafé – senere på folkemunne kalt "Sumpen" – hvor byens kunstnere møttes.

Gamle Logen spilte en viktig rolle i utviklingen av den norske kulturidentitet gjennom det 19. århundre. Kjente og internasjonale kunstnere hadde sitt virke her – Henrik Wergeland, Halfdan Kierulf, Ole Bull, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg og Johan Svendsen.

I 1862 ble Logen overtatt av Kristiania kommune, og bystyret holdt sine møter her til Oslo rådhus kunne tas i bruk i 1947. Frimurerne fortsatte å leie lokaler i den Gamle Logen til den nye frimurerlosjen i Nedre Vollgate sto ferdig i 1894. Etter siste verdenskrig ble Logen forsømt og fikk forfalle. Fra 1947 brukte Oslo losse- og lastekontor festsalen til å fordele oppdrag til havnearbeidere.

Etter mange års forfall ble det i 1986 dannet en stiftelse med formål å rehabilitere Gamle Logen som festivitetslokale, og etter en omfattende restaurering ble den gjenåpnet i 1988. Dens historiske atmosfære er gjenskapt, og Gamle Logen fremstår i dag som Oslos eldste bevarte kultur- og selskapsbygning. Bygningen er fredet.

Ved inngangen står en statue av Edvard Grieg, utført av Marit Wicklund i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Gamle Logen
Gamle Logen
Av /Statens kartverk.

Litteratur

  • Andersen, Dag, red.: Et Hus i Europa : bilder av en fantastisk historie : Gamle Logen 150 år : elleve essays, 1994, isbn 82-7003-126-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg