Gamle Oslo

Gamle Oslo, bydel i indre by Oslo øst, utvidet ved bydelsreformen 2004 ved overføring av øyene i fjorden fra den tidligere bydelen Bygdøy-Frogner, Ekeberg-skråningen fra den tidligere bydelen Ekeberg-Bekkelaget, og Ensjø, Etterstad, Brynseng, m.m. fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen; 7,5 km2 og 51 432 innb. (2016).

Bydel Gamle Oslo strekker seg etter utvidelsen fra Akerselva, som danner grensen til Sentrum i vest, til Ring 3 (Store Ringvei) i øst. Grensen mot Nordstrand i sør følger bygrensen før 1948 i Ekebergskråningen; i nord strekker bydelen seg til Tøyenparken. Bydelen omfatter Grønland og havneområdene på østsiden av Bjørvika i vest, lenger øst Kampen, Vålerenga og Gamlebyen; sistnevnte omfatter middelalderens Oslo og har gitt bydelen dens navn.

Bebyggelsen er relativt tett innenfor bygrensen fra før 1948, som grovt sett følger Gjøvikbanens trasé. Åpnere bebyggelse, i vesentlig grad blokkbebyggelse fra årene rett etter siste krig, lenger ute. Gamle Oslo har siden 1980-årene hatt meget stor byfornyelse, både ved rehabilitering og riving av eldre boligbebyggelse i mange av de sentrumsnære boligområdene, og ved boligbygging på tidligere næringsarealer (f.eks. på Grønland, Ensjø og i Kværnerdalen). Det har resultert i at bydelen i tiårsperioden 1999–2009 hadde størst befolkningsvekst av alle bydelene i Oslo. I bydelen ligger ellers flere av områdene som inngår i den planlagte utbyggingen av fjordbyen.

Betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner nærmest sentrum, særlig på Grønland og i området Etterstad/Brynseng. På Valle-Hovin kunstfrossen skøytebane, idrettshall og fotballstadion. Ved Tøyen T-banestasjon ligger Munch-museet; nytt museum under bygging i Bjørvika. Betydelige bygningsrester fra middelalderen i Gamlebyen og på Hovedøya.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg