Gamle Oslo, bydel i indre by Oslo øst, utvidet ved bydelsreformen 2004 ved overføring av øyene i fjorden fra den tidligere bydelen Bygdøy-Frogner, Ekeberg-skråningen fra den tidligere bydelen Ekeberg-Bekkelaget, og Ensjø, Etterstad, Brynseng, m.m. fra den tidligere bydelen Helsfyr-Sinsen; 7,5 km2 og 51 432 innb. (2016).

Bydel Gamle Oslo strekker seg etter utvidelsen fra Akerselva, som danner grensen til Sentrum i vest, til Ring 3 (Store Ringvei) i øst. Grensen mot Nordstrand i sør følger bygrensen før 1948 i Ekebergskråningen; i nord strekker bydelen seg til Tøyenparken. Bydelen omfatter Grønland og havneområdene på østsiden av Bjørvika i vest, lenger øst Kampen, Vålerenga og Gamlebyen; sistnevnte omfatter middelalderens Oslo og har gitt bydelen dens navn.

Bebyggelsen er relativt tett innenfor bygrensen fra før 1948, som grovt sett følger Gjøvikbanens trasé. Åpnere bebyggelse, i vesentlig grad blokkbebyggelse fra årene rett etter siste krig, lenger ute. Gamle Oslo har siden 1980-årene hatt meget stor byfornyelse, både ved rehabilitering og riving av eldre boligbebyggelse i mange av de sentrumsnære boligområdene, og ved boligbygging på tidligere næringsarealer (f.eks. på Grønland, Ensjø og i Kværnerdalen). Det har resultert i at bydelen i tiårsperioden 1999–2009 hadde størst befolkningsvekst av alle bydelene i Oslo. I bydelen ligger ellers flere av områdene som inngår i den planlagte utbyggingen av fjordbyen.

 Betydelige arbeidsplasskonsentrasjoner nærmest sentrum, særlig på Grønland og i området Etterstad/Brynseng. På Valle-Hovin kunstfrossen skøytebane, idrettshall og fotballstadion. Ved Tøyen T-banestasjon ligger Munch-museet; nytt museum under bygging i Bjørvika. Betydelige bygningsrester fra middelalderen i Gamlebyen og på Hovedøya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.