Bjerke
Luftfotografi av Sinsenkrysset, bydel Bjerke.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Bjerke er en administrativ bydel i Oslo, én av de i alt fire bydelene som ved bydelsreformen i 2004 ble videreført med uendrede grenser. Bydelen har et areal på 7,7 kvadratkilometer og har 35 144 innbyggere (2022), Oslos fjerde minste bydel etter folketall.

Bebyggelse

Bydel Bjerke ligger i den nedre del av Groruddalen, fra dalbunnen til skoggrensen mot Lillomarka i nordvest. Den strekker seg fra Ring 3 i sørvest til og med Bredtvet i nordøst. I dalbunnen større næringsområder med blant annet betydelig industri. Nord for disse er det boligområder mot skoggrensen i Lillomarka. Disse består dels av eldre småhusområder i vest (Årvoll, Løren og Risløkka), dels av drabantbybebyggelse lenger øst (Tonsenhagen, Refstad, Linderud og Veitvet), vesentlig fra 1950- og 1960-tallet. Det har på 2010-tallet pågått en betydelig boligbygging på tidligere næringsarealer på Løren og senere på Økern.

Samferdsel

Gjennom bydelen går Trondheimsveien (riksvei 4) i nord og Østre Aker vei (riksvei 163) i sør. Sentralt gjennom bydelen går T-banelinje 5 til Vestli (Grorudbanen). Hovedbanen går langs bydelsgrensen i sørøst.

Politikk

Bjerke er politisk et tradisjonelt godt distrikt for Arbeiderpartiet, og selv om partiet gikk tilbake (fra 42,0 prosent) til 28,9 prosent ved kommunevalget i 2019, er det fortsatt bydelens klart største parti. Høyre fikk 19,6 prosent, Miljøpartiet De Grønne 12,3 prosent og SV 11,1 prosent.

Kart

Bjerke
Bjerke
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg