Luftfotografi av Sinsenkrysset, bydel Bjerke.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Bjerke er en administrativ bydel i Oslo, én av de i alt fire bydelene som ved bydelsreformen i 2004 ble videreført med uendrede grenser. Bydelen har et areal på 7,7 kvadratkilometer og har 31 973 innbyggere (2018), Oslos nest minste bydel etter folketall.

Bebyggelse

Bydel Bjerke ligger i den nedre del av Groruddalen, fra dalbunnen til skoggrensen mot Lillomarka i nordvest. Den strekker seg fra Ring 3 i sørvest til og med Bredtvet i nordøst. I dalbunnen større næringsområder med blant annet betydelig industri. Nord for disse er det boligområder mot skoggrensen i Lillomarka. Disse består dels av eldre småhusområder i vest (Årvoll, Løren og Risløkka), dels av drabantbybebyggelse lenger øst (Tonsenhagen, Refstad, Linderud og Veitvet), vesentlig fra 1950- og 1960-tallet. Det har på 2010-tallet pågått en betydelig boligbygging på tidligere næringsarealer på Løren og senere på Økern.

Samferdsel

Gjennom bydelen går Trondheimsveien (riksvei 4) i nord og Østre Aker vei (riksvei 163) i sør. Sentralt gjennom bydelen går T-banelinje 5 til Vestli (Grorudbanen). Hovedbanen går langs bydelsgrensen i sørøst.

Politikk

Bjerke er politisk et tradisjonelt godt distrikt for Arbeiderpartiet, og selv om partiet gikk tilbake (fra 42,0 prosent) til 28,9 prosent ved kommunevalget i 2019, er det fortsatt bydelens klart største parti. Høyre fikk 19,6 prosent, Miljøpartiet De Grønne 12,3 prosent og SV 11,1 prosent.

Kart

Bjerke
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg