Jordal Amfi

Jordal Amfi.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Jordal Amfi var en kommunal ishall i Oslo som ble revet i 2017. I 2018 skulle Nye Jordal Amfi ha stått ferdig på den samme tomta, men åpningen er utsatt.

Faktaboks

Uttale
jordal amfˈi

Jordal Amfi ble først og fremst benyttet til ishockey, både som landskamparena og hjemmebane for Vålerenga Ishockey. Da anlegget ble åpnet var tilskuerkapasiteten 9000. Den ble senere økt til 11 000. Tilskuerkapasitet per januar 2017 var cirka 4500 sitteplasser.

Siste kamp på Jordal Amfi ble spilt 7. januar 2017 mellom Vålerenga Ishockey og Frisk Asker. Rivingen av anlegget begynte like etterpå.

Ved siden av Jordal Amfi ligger en mindre ishall, Jordal Ungdomshall, som ble åpnet i 1988, samt Jordal Idrettsplass med kunstgress, opprinnelig anlagt i 1930-årene. En hall for håndball og andre idretter, Jordalhallen, ble åpnet i 1998. Også anlegg for rullebrett, rulleskøyter, cricket og tennis. Hele området kalles Jordal Idrettspark.

Historie

Jordal Amfi ble opprinnelig bygd uten tak som Norges første bane med kunstfrossen is til de olympiske vinterleker i 1952. Under OL i Oslo skulle Jordal være arenaen for ishockey og kunstløp. Arkitekter var Frode Rinnan og Olav Tveten. Anlegget som sto ferdig i 1951 var plassert dypt i terrenget omtrent der Jordal Teglverk hadde ligget. Leireuttak for Jordal Teglverk var der Jordal idrettsplass ligger i dag. Teglverket var i drift fra midten av 1800-tallet til omkring 1914.

I 1955 tilbød Sonja Henie å finansiere tak over Jordal Amfi etter at hun hadde hatt et isshow på anlegget. Tilbudet ble avslått fordi man mente det ville ødelegge arkitekturen. Jordal Amfi ble overbygd til ishall i 1972.

Kjente arrangementer

Jordal Amfi var arena for A-VM i 1958 og 1999 samt B-VM i 1989 og 2004. Det ble også holdt en rekke konserter på Jordal. Av kjente artister kan nevnes: David Bowie, Louis Armstrong og Jokke & Valentinerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg