Chateau Neuf

Chateau Neuf er Studentersamfundets hus og er plassert på Majorstuen.

Artikkelstart

Chateau Neuf er et studenthus på Majorstuen i Oslo som ble bygd for Det Norske Studentersamfund og åpnet i 1971. Det ble tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto.

Faktaboks

Uttale
ʃatånˈøf

Storsalen, bygd som et amfi med 1400 plasser, var opprinnelig beregnet på Studentersamfundets møteaktiviteter, men nyttes nå mest til konferanser, kongresser, forelesninger, teater og konserter.

Den tidligere kantinen Kjeller'n, med serveringskapasitet til 800–1000 gjester, er gjort om til konsert- og restaurantlokalet Betong.

På grunn av Studentersamfundets dårlige økonomi i 1970- og 1980-årene måtte store deler av huset leies ut, blant annet til Universitetet i Oslo. Institutt for musikk og teater hadde for eksempel lenge tilhold i bygningen.

Universitet i Oslo kjøpte huset i 1998. Husets lokaler, med unntak av storsalen, ble gitt som fristasjon til studentene, som bruker huset til kulturelle og sosiale aktiviteter. Dette betyr at UiO bekoster alle faste kostnader forbundet med bygningen og gir Studentersamfundet bruksretten til lokalene.

Navnet, som på fransk betyr 'Det nye slott', er egentlig et ordspill, der Neuf henspiller på Hans Majestet Grisen, Studentersamfunnets høyeste «beskytter».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg