Black Box teater

Artikkelstart

Black Box teater er et teater i Oslo, etablert i 1985. Teatret har en internasjonal og samtidsorientert profil, og utgjør en sentral del av den nasjonale infrastrukturen for fri scenekunst.

Teatret har siden 2004 holdt til i tidligere Bergene sjokoladefabrikk på Dælenenga i Oslo. Der huser det to scener, en stor og en liten black box, begge uten fast sceneløsning slik at de kan innredes etter de opptredende kompanienes ulike behov. Teatrets foajé kan også fungere som scene ved behov.

Teatret mottar driftsstøtte fra Oslo kommune og fra staten.

Black Box teater ble etablert av Teatersentrum (senere Danse- og teatersentrum) som et spillested for de frie danse- og teatergruppene. Det var til å begynne med en organisasjonsdrevet utleiescene og holdt i mange år til på Aker Brygge.

I 1991 ble Danse- og Teatersentrums daværende daglige leder og tidligere koreograf og danser Inger Buresund ansatt som kunstnerisk leder for teatret, og i 1994 ble hun teatersjef. Teatret begynte i denne perioden sin utvikling mot stadig mer programmering.

Black Box teater gikk i 1991 sammen med BIT Teatergarasjen i Bergen og Teaterhuset Avant Garden i Trondheim om å opprette Nettverk for scenekunst, et turnésamarbeid hvis hovedformål var å vise internasjonale gjestespill i alle de tre byene.

I 2001 tok Kristian Seltun over som teatersjef. Seltun var utdannet teaterviter ved Universitetet i Bergen og kom fra stillingen som dramaturg ved Trøndelag Teater og kunstnerisk leder for Teaterhuset Avant Garden. Seltun spisset i sin sjefsperiode teatrets internasjonale og samtidsorienterte profil. Han satset på å rekruttere nye talenter og på å utvikle egenartede norske teaterkunstnere og -kompanier. Han etablerte også scenekunstfestivalen Marstrand.

I 2009 overtok Jon Refsdal Moe som teatersjef, også han med bakgrunn som teaterviter. Refsdal Moe har satset på å øke omfanget av teatrets dramaturgiske arbeid og assistanse overfor de norske kompaniene teatret co-produserer. Han har også etablert teatrets foajé som en scene 3 for kunstarrangementer, konserter og seminarer. I 2013 skiftet festivalen Marstrand navn til Oslo Internasjonale Teaterfestival.

1. mai 2016 overtok Anne-Cécile Sibué-Birkeland som teatersjef. Hun har bakgrunn som daglig leder, produsent og kunstnerisk konsulent for ulike scenekunstkompanier og festivaler, både i Norge og internasjonalt.

Mange norske scenekunstnere og kompanier har Black Box teater som sin premierescene, blant annet Verdensteatret, Verk Produksjoner, Heine Avdal, De Utvalgte og Vegard Vinge/Ida Müller. Teatret har også presentert noen av verdens fremste scenekunstnavn, slik som Anne Teresa de Keersmaeker, Forced Entertainment, Philippe Quesne, Tg Stan, Gisèle Vienne, Annie Dorsen, Jan Fabre, Nature Theatre of Oklahoma og Mårten Spångberg.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg