Marin grense, fork. MG, det høyeste nivå havet har hatt på et sted etter at det ble fritt for is ved slutten av siste istid. Bestemmes ved høyden av strandhakk, strandlinjer og breelvdelta, ofte med rester etter marine dyr.

Årsaken til at havet stod høyere ved slutten av istiden er at hele landplaten ble presset ned ved vekten av ismassene. Straks isen smeltet fra kystområdene, rykket havet inn. Den beste landbruksjorden i Norge er sand- og leiravleiringer dannet under den marine grense.

Landhevningen var størst der hvor isdekket var tykkest, men grensen i innlandet ligger ofte lavere enn man skulle vente fordi området ble isfritt først etter at landhevningen hadde kommet godt i gang. På kartet kan man trekke linjer gjennom steder med samme verdi for den marine grense, og resultatet for Skandinavia er en rekke kurver omkring et hevningssentrum i nordre deler av den Botniske bukt. Her ligger grensen på nesten 290 m over dagens havnivå, mens den er 221 meter i Skådalen ved Oslo (den høyeste målte MG i landet) og nær 0 langs kysten ved Jæren, Lista og i Danmark. Etter at havet nådde sitt maksimale nivå og isen smeltet etter siste istid, hevet landet seg meget raskt; for Oslo-området kan stranden ha senket seg så mye som 10 meter pr. 100 år den første tiden, se strandforskyvningskurve.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.