Frognerseteren

Frognerseteren. En skisøndag i 1902.

Av /KF-arkiv ※.

Frognerseteren er et utfartssted i Oslo kommune. Det ligger i skogsterreng på sørskråningen av Tryvannshøgda nordvest for bykjernen på 437 meters høyde over havet. Fra Frognerseteren er det storslått utsikt over Oslodalen og Oslofjorden.

Frognerseteren var opprinnelig seter under Frogner hovedgård. Eiendommen ble kjøpt av konsul Thomas Heftye i 1864. Han lot oppføre Heftye-villaen (1867, arkitekt Herman Major Schirmer) og flyttet flere gamle stabbur og bondehus dit.

Etter Heftyes død i 1886 ble området solgt til Oslo kommune, som oppførte en restaurantbygning i 1891 og Sportsstua (Frognerseteren sportshall) i 1896, begge tegnet av arkitekt Holm Munthe. I 1923 ble det oppført en bygning for Skimuseet, men dette ble i 1951 flyttet til Holmenkollbakken. Fra 1922 til 1951 var sletta nedenfor Skimuseet start og innkomst for Holmenkollrennenes langrennsøvelser. Det gamle skimuseets bygning brant ned i 1968, og på sletta like ved ble Skistua, Skiforeningens garderobe- og badeanlegg, bygd som erstatning i 1970.

Den gamle veien til Frognerseteren fulgte den nåværende Frognerseterveien og Korketrekkeren til en ny vei, den nåværende strekningen av Holmenkollveien nordover fra Holmenkollbakken, ble åpnet i nærvær av kong Oscar 2 og den tyske keiser Wilhelm 2 i 1890. Veien fikk navnet Keiser Wilhelms vei, men ble omdøpt etter andre verdenskrig.

På Frognerseteren står en bautastein som er en gave fra banksjef Fritz Heinrich Frølichs etterkommere. Han hadde bautaen stående på løkken Lovisenberg fra 1864 til 1905, til minne om 1814. Det er også en bauta over Eivind Astrup (flyttet hit i 1990) og en statue av Johan Grøttumsbråten avduket i 1999.

Frognerseteren på 469 meters høyde over havet har vært endestasjon på Holmenkollbanen siden 1916. Den er et vanlig utgangspunkt for turer i Nordmarka og til de store alpinanleggene i Tryvann Vinterpark. Stasjonen ligger i lia ovenfor restauranten, og fra perrongene er det vid utsikt over byen.

Kart

Frognerseteren
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg