Frognerseteren er et utfartssted i Oslo kommune. Det ligger i skogsterreng på sørskråningen av Tryvannshøgda nordvest for bykjernen; 437 moh. Fra Frognerseteren er det storslått utsikt over Oslodalen og fjorden.

Frognerseteren var opprinnelig seter under Frogner hovedgård. Eiendommen ble kjøpt av konsul Thomas Heftye 1864. Han lot oppføre Heftye-villaen (1867, arkitekt Herman Major Schirmer) og flyttet flere gamle stabbur og bondehus dit.

Etter Heftyes død 1886 ble området solgt til Oslo kommune, som oppførte en restaurantbygning 1891 og Sportsstua (Frognerseteren sportshall) 1896, begge tegnet av arkitekt Holm Munthe. 1923 ble det oppført en bygning for Skimuseet, men dette ble 1951 flyttet til Holmenkollbakken. Fra 1922 til 1951 var sletta nedenfor Skimuseet start og innkomst for Holmenkollrennenes langrennsøvelser. Det gamle skimuseets bygning brant ned 1968, og på sletta like ved ble Skistua, Skiforeningens garderobe- og badeanlegg, bygd som erstatning 1970.

Den gamle veien til Frognerseteren fulgte den nåværende Frognerseterveien og Korketrekkeren, til en ny vei, den nåværende strekning av Holmenkollveien nordover fra Holmenkollbakken, ble åpnet i nærvær av kong Oscar 2 og den tyske keiser Wilhelm 2 1890. Veien fikk navnet Keiser Wilhelms vei, men ble omdøpt etter den annen verdenskrig.

På Frognerseteren står en bautastein, en gave fra banksjef F. H. Frølichs etterkommere. Han hadde bautaen stående på løkken Lovisenberg fra 1864 til 1905, til minne om 1814. Det er også en bauta over Eivind Astrup (flyttet hit 1990) og en statue av Johan Grøttumsbråten, avduket 1999.

Frognerseteren har vært endestasjon på Holmenkollbanen siden 1916, 469 moh. Den er et vanlig utgangspunkt for turer i Nordmarka og til de store alpinaleggene i Tryvann Vinterpark. Stasjonen ligger i lia ovenfor restauranten, og fra perrongene er det vid utsikt over byen. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.