Forsvarsmuseet.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Forsvarets museer (FM) samler alle Forsvarets enkelte museer rundt i landet i én institusjon, og driver en landsomfattende museal virksomhet. Den består av ett hovedmuseum, Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo, og seks mindre museer rundt om i landet.

FM har som oppdrag å forvalte nasjonens militære historie, med hovedoppgave å samle, forske og formidle innenfor dette feltet, for å gi publikum informasjon om, og innsikt i Forsvarets historie.

Forsvarsmuseet ble opprettet som konsolidert museumsinstitusjon i 1978. Samtidig ble Hærmuseet nedlagt; det var grunnlagt i 1860 da Modellkammeret, senere Artillerimuseet, ble etablert i arsenalbygningen på Akershus festning. I 1928 åpnet Intendanturmuseet, også på Akershus. I 1940 ble det bestemt å slå de to museene sammen til Hærmuseet; stadfestet etter 1945.

Forsvarsmuseet, som omfatter alle forsvarsgrener, holder fra 1978 til i hovedarsenalet på Akershus festning. Bygget ble oppført 1859–66 etter tegninger av arkitektene H. E. Schirmer og W. von Hanno som del av et helt kvartal på Akershustangen. Resten av retranchementet Hovedtangens verker ble imidlertid ikke fullført. Ombygningen til museum i 1978 ble utført av arkitekt Ola Kielland-Lund.

FM er underlagt Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon (FAKT). Museene som inngår i FM er Forsvarsmuseet på Akershus, Norges Hjemmefrontmuseum på Akershus, Oscarsborg museer i Drøbak, Marinemuseet i Horten, Luftforsvarsmuseet i Bodø, Rustkammeret i Trondheim og Bergenhus Festningsmuseum i Bergen.

Forsvarsmuseet har som hovedmuseum det faglige ansvaret for den samlede virksomheten, såvel som flere andre forsvarshistoriske utstillinger og befestninger med bevaringsverdige kanonstillinger.

FMs direktør fra 2014 er Anne Bergh.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.