Ski - tettsted

Ski. Flyfoto av administrasjonssenteret. Midt i bildet til venstre sentrumsbebyggelsen med det store kjøpesenteret. I bakgrunnen sees Sørmarka. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Ski
Av /NTB Scanpix ※.

Ski er et tettsted og administrasjonssenter i Nordre Follo kommune i Viken fylke. Tettstedet fikk bystatus fra 2004.

Faktaboks

etymologi:

av norrønt skeið, 'bane til kappløp'

Ski ligger sentralt i Follo, på begge sider av Raet som går vest–øst gjennom tettbebyggelsen. Byen strekker seg i vest og sør inn i Ås kommune.

I tettstedet deler Østfoldbanen seg i en vestre og en østre linje mot sør, og nordover fra Ski går Østfoldbanen og fra 2022 også Follobanen nordover til Oslo. Viktigste veiforbindelse fra Ski nordover til Oslo er E 18 som går lengst vest i tettstedet. Ski tettsted har ellers en rekke veiforbindelser til alle deler av sitt oppland.

Ski har 19 546 innbyggere (2019) og er største tettsted i Follo. Byen er en stasjonsby og regionens viktigste handels- og servicesenter. Her ligger flere regionale, offentlige institusjoner som Follo tingrett, Øst politidistrikt, Arbeidskontoret i Follo, Ski sykehus (avdeling av Akershus universitetssykehus), og flere videregående skoler, og her kommer Østlandets Blad ut.

Navn

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, av norrønt skeið, ‘bane til kappløp’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg