Ski (tettsted)

Ski. Flyfoto av administrasjonssenteret. Midt i bildet til venstre sentrumsbebyggelsen med det store kjøpesenteret. I bakgrunnen sees Sørmarka. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Ski
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ski er et tettsted i kommunene Nordre Follo og Ås i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 9,8 km², og har 20 100 innbyggere (2020); 68,4 prosent i Nordre Follo, 31,6 prosent i Ås.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt skeið, 'bane til kappløp'
Innbyggertall
20 100 (SSB, 2020)
Landareal
9,8 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
0512 Ski

Ski er administrasjonssenter i Nordre Follo kommune. Tettstedet fikk bystatus fra 2004.

Ski ligger sentralt i Follo, på begge sider av Raet som går vest–øst gjennom tettbebyggelsen. Byen strekker seg i vest og sør inn i Ås kommune.

I tettstedet deler Østfoldbanen seg i en vestre og en østre linje mot sør, og nordover fra Ski går Østfoldbanen og fra 2022 også Follobanen nordover til Oslo. Viktigste veiforbindelse fra Ski nordover til Oslo er E 18 som går lengst vest i tettstedet. Ski tettsted har ellers en rekke veiforbindelser til alle deler av sitt oppland.

Byen er en stasjonsby og regionens viktigste handels- og servicesenter. Her ligger flere regionale, offentlige institusjoner som Follo tingrett, Øst politidistrikt, Arbeidskontoret i Follo, Ski sykehus (avdeling av Akershus universitetssykehus), og flere videregående skoler, og her kommer Østlandets Blad ut.

Navn

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, av norrønt skeið, ‘bane til kappløp’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg