Landsting, i eldre dansk og svensk rett fellesting for land (landskaper) som riket var delt i. I Danmark var Landstinget 1849–1953 navn på riksdagens førstekammer. Det falt bort ved den gjeldende grunnlov, som bygger på et ettkammersystem (Folketinget). På Åland var Landstinget inntil 1992 betegnelsen for den lokale folkerepresentasjon. Grønlands lovgivende forsamling kalles Landstinget.

I Sverige var landstinget inntil 2019 en representasjon for et stedlig område som i alminnelighet falt sammen med länet (fylket), tilsvarende vår fylkeskommune. Ved en regionreform i 2019 ble landstingene avløst av regioner, styrt av en regionfullmäktige. Disse velges for fire år om gangen, samtidig med riksdagsvalg og kommunevalg. De statlige, regionale forvaltningsoppgavene i hvert län ivaretas av länsstyrelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg