Sysselsetting er arbeid mot betaling. Ordet brukes både om arbeid som utføres som lønnstaker og som selvstendig næringsdrivende. Sysselsetting er den viktigste innsatsfaktoren til verdiskapningen i samfunnet og samtidig den viktigste kilden til inntekt for flertallet i befolkningen.

I offisiell statistikk klassifiseres personer som sysselsatte ved hjelp av definisjonen til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Etter ILO-definisjonen regnes en person som sysselsatt hvis hun har utført betalt arbeid i minst en time siste uke. Sysselsatte utgjør den største delen av landets samlede arbeidsstyrke, som er summen av de som er sysselsatte og de som aktivt søker arbeid (arbeidsledige).

Sysselsettingsraten for en gruppe er antall sysselsatte delt på befolkningen i samme gruppe. Sysselsettingsraten varierer med kjønn og alder. Figur 1 viser sysselsettingsratene i prosent etter kjønn og alder i Norge i 2021. Den lave sysselsettingsraten blant unge skyldes i hovedsak at ungdommer i stor grad er under utdanning. 93 prosent av befolkningen i alderen 15–29 år er enten sysselsatte, under utdanning eller begge deler. Sysselsettingsraten er også lavere i høyere aldersgrupper, i hovedsak på grunn av pensjonering. Sammenliknet med andre land har Norge høyt sysselsettingsnivå. Figur 2 viser sysselsettingsraten i prosent i utvalgte OECD-land i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg