Jyllandsposten

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jyllands-Posten er en dansk morgenavis som utkommer i Viby sju dager i uken. Den er Danmarks største avis. Opplaget var 84 341 i 1. halvår 2014, på søndager: 108 670. Ansvarlig redaktør er Jacob Nybroe.

Faktaboks

Også kjent som
Morgenavisen

Jyllands-Posten utgis av et driftsaksjeselskap som også utgir Politiken og Ekstra Bladet.

Avisen ble grunnlagt i 1871 som en uavhengig, konservativ regionalavis for Jylland og hadde beskjeden spredning. I mellomkrigstiden fikk den en enestående oppgang som fortsatte etter den andre verdenskrig, og ble etter hvert Danmarks største avis utenfor København. Årsaken var en stadig redaksjonell og teknisk fornyelse, som blant annet gjorde Jyllands-posten til en fremragende nyhetsavis. Jyllands-posten har bevart sin utpregede konservative innstilling, og har gått inn for å hevde provinsens økonomiske og kulturelle interesser overfor København.

Etter en storsatsing i 1990-årene (blant annet med en egen København-utgave fra 1995) har avisen gått forbi alle hovedstadsavisene i opplag. I 2000 var det oppe i over 180 000, men det har senere gått kraftig tilbake. Avisen offentliggjorde 30. september 2005 tolv satiriske tegninger av profeten Muhammad, noe som førte til sterke reaksjoner, protestaksjoner og diplomatisk krise.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg