Jyllandsposten

. Begrenset gjenbruk

Jyllands-Posten, dansk morgenavis, utkommer i Viby 7 dager i uken, Danmarks største avis. Opplag 1. halvår 2014: 84 341, søndager 108 670. Ansvarlig redaktør er Jørn Mikkelsen.

Jyllands-Posten utgis av et driftsaksjeselskap som også utgir Politiken og Ekstra Bladet.

Avisen ble grunnlagt 1871 som en uavhengig konservativ regionalavis for Jylland og hadde beskjeden spredning. I mellomkrigstiden fikk den en enestående oppgang som fortsatte etter den annen verdenskrig, og ble etter hvert Danmarks største avis utenfor København. Årsaken var en stadig redaksjonell og teknisk fornyelse, som blant annet gjorde Jyllands-posten til en fremragende nyhetsavis. Jyllands-posten har bevart sin utpregede konservative innstilling, og har gått inn for å hevde provinsens økonomiske og kulturelle interesser overfor København

Etter en storsatsing i 1990-årene (blant annet med en egen København-utgave fra 1995) har avisen gått forbi alle hovedstadsavisene i opplag; i 2000 var det oppe i over 180 000, men har senere gått kraftig tilbake. Avisen offentliggjorde 30. september 2005 12 satiriske tegninger av profeten Muhammad, noe som førte til sterke reaksjoner, protestaksjoner og diplomatisk krise.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.