monark

Monark er en art sommerfugler i familien nymfevinger (Nymphalidae). De er dagsommerfugler, som vil si at de bare er i aktivitet på blomstene om dagen. Monarkene er kjent for at flere millioner av dem gjennomfører massive vandringer med overvintringer i de samme trærne hvert år.

Vingene er rødbrune med svarte ribber og hvitflekket svart brem. Vingespennet 6–7 cm.

Larven lever på svalerot-arter; dette gir monarken en ubehagelig smak, og enkelte andre sommerfugler oppnår beskyttelse mot insektetende dyr ved å ligne den (se mimikry).

Monarken kommer opprinnelig fra Nord- og Mellom-Amerika, men har i de siste hundre år spredt seg naturlig til Sør-Amerika, Stillehavsøyene, Australia og New Zealand samt Kanariøyene.

I Nord-Amerika lever to stammer, den østre foretar om høsten vandringer sørover til fjellområder rundt Mexico by, der de overvintrer. Om våren trekker de nordover igjen etter paring. Hunnene legger egg flere ganger på sin ferd nordover, og avkommene flyr også nordover så snart de er ferdig utviklet. I milliontall slår monarksommerfuglene seg ned i de samme trærne år etter år.

Den vest-amerikanske stammen overvintrer i Pacific Grove i California og omtales blant annet i John Steinbecks bøker.

Monarken er en ypperlig flyger og er funnet flere ganger i Vest-Europa, blant annet i Sør-Sverige og Danmark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.