Jylland

Jylland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Jylland er en halvøy i Europa, hovedsakelig i Danmark. Jylland er omgitt av Nordsjøen, Skagerrak, Kattegat og Lillebælt. Limfjorden deler Jylland i en fastlandsdel og nord for denne, Nørrejyske Ø. I sør danner elven Eider og Nord-Ostsee-Kanal (Kielkanalen) naturgeografisk grense.

Faktaboks

Etymologi

fra 'Jydenes land'

Den danske delen av Jylland utgjør 29 776 kvadratkilometer (inkludert tilliggende småøyer) og utgjør omkring 2/3 av Danmarks samlede areal, med 2 614 763 innbyggere i 2017. Høyeste punkt er Møllehøj (170,86 meter over havet) i Ejer Bjerge.

Natur

Jylland ender mot nord i odden Skagen, mens den sørligste delen, Sør-Slesvig, ligger i Tyskland (Schleswig-Holstein). Vestkysten går i lange slake buer og grunne bukter. Nissum Fjord og Ringkøbing Fjord er sperret av sandtanger. I sør ligger de to øyene Fanø og Rømø, skilt fra kysten ved et ganske grunt farvann som delvis ligger bart ved lavvann. Den nordlige delen av østkysten har ingen store bukter nord for innløpet til Limfjorden. I Limfjorden ligger den store øya Mors. Sør for halvøya Djursland og Mols skifter kysten karakter. Mange små traktformede fjorder går inn i landet, blant annet Mariager Fjord, Vejle Fjord og Flensborg Fjord. Utenfor østkysten ligger flere små og store øyer (Samsø, Fyn, Als med flere).

Undergrunnen består av lag fra kritt og tertiær; på Mors finnes lag av vulkansk aske. Ellers er landet dekket av løsmasser fra istiden, med morene, sand, leire. Danmarks høyeste punkter finnes på Jylland: Møllehøj (170,86 meter over havet) Yding Skovhøj (170,77 meter over havet), Ejer Bavnehøj (170,35 meter over havet) og Himmelbjerget (147,30 meter over havet).

Fjordene på østkysten var leier for bre-elver som løp frem under isen mot vest. Disse avsatte svære sandsletter, de jyske heder, med mager jord. Især i nord lå store flater under vann etter istiden; her er til dels store myrer, for eksempel Lille og Store Vildmose. Langs vestkysten er det noen steder i sør lavt marskland, andre steder har havet skåret ut bratte klinter. Store strekninger er rammet av sandflukt fra sanddyner (klitter) langs strendene.

I moreneområdene ligger flere små sjøer, og Jylland har mange småelver. De største er Gudenå, Skjern Å og Kongeå, den siste deler Jylland i Nørre-Jylland og Sønder-Jylland. I øst finnes en del løvskog, på sandslettene er det plantet gran og furu.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg