Kjeld Abell

Faktaboks

Kjeld Abell
uttale:
ˈabell
født:
1901
død:
1961

Kjeld Abell, dansk forfatter, cand. polit., dekorativ kunstner ved teatre i Paris, London og København, meddirektør ved Tivoli 1941–49. Debuterte 1934 med en symbolsk ballett Enken i spejlet, fikk sitt gjennombrudd året etter med den satiriske komedien Melodien der blev væk, om den lille kontormann Larsen, som leter etter sin livsmelodi og bare finner den igjen da han oppgir sine småborgerlige ambisjoner. Den eksperimentelle lek med teatereffektene og satiren over familieinstitusjonen går igjen i Eva aftjener sin barnepligt (1936), et oppgjør med den borgerlige oppdragelsen. I skuespillet Anna Sophie Hedvig (1939) behandler Abell under inntrykk av borgerkrigen i Spania selve det truede demokratis problem. Dette temaet finner man igjen i de dramatisk svakere Judith (1940) og Dronning gaar igen (1943). Her nødvendiggjorde okkupasjonsforholdene en viss tilsløring av Abells krav om handling. Klarere kommer dette frem i Silkeborg (1946), en hyllest til motstandsånden. Dage paa en sky (1947) forsøker med en subtil mytologisk symbolikk å ramme den passive etterkrigshumanismen. Mot et snevrere mål, nemlig det dekadente hovedstadsborgerskap, rettes Miss Plinckbys kabale (1949) og Vetsera blomstrer ikke for enhver (1950, en parafrase over Mayerlingdramaet).

Fra en utadvendt satirisk linje i de tidlige stykkene, beveger Abell seg etter den annen verdenskrig over til å skrive drømmespill, som eksistensielt belyser ensomhet, isolasjon og kulturens forfall. I særlig grad gjelder det Den blå pekingeser (1954), som avrunder dramarekken, og det etterlatte Skriget. Abell forfattet dessuten revykomedier, reisebøker fra Østen og det kaprisiøse programskrift Teaterstrejf i paaskevejr (1948), på én gang teatererindringer og manifest.

Abells styrke som dramatiker var den aktuelle problematikk og raffinerte teknikk, hans svakhet den overbroderte stil og hangen til kunstlet mosaikkpusleri, som ofte hemmer den sceniske slagkraft. Idémessig var han hyperintellektuell sosialist med sympati for den sunne, kampberedte underklasse.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg