Faktaboks

Kjeld Abell
Uttale
ˈabell
Født
25. august 1901, Ribe, Danmark
Død
5. mars 1961, København, Danmark

Kjeld Abell var en dansk forfatter, statsviter, dekorativ kunstner ved teatre i Paris, London og København og meddirektør ved Tivoli i årene 1941–1949.

Abell debuterte i 1934 med den symbolske balletten Enken i spejlet. Året etter fikk han sitt gjennombrudd med den satiriske komedien Melodien der blev væk, om den lille kontormannen Larsen, som leter etter sin livsmelodi og bare finner den igjen da han oppgir sine småborgerlige ambisjoner. Den eksperimentelle leken med teatereffektene og satiren over familieinstitusjonen går igjen i Eva aftjener sin barnepligt (1936), et oppgjør med den borgerlige oppdragelsen.

Abells styrke som dramatiker var den aktuelle problematikken og raffinerte teknikken. Han ble kritisert for en overbrodert stil, som ofte preget stykkene hans. Idémessig var han en sosialist.

I skuespillet Anna Sophie Hedvig (1939) behandler Abell under inntrykk av borgerkrigen i Spania det truede demokratis problem, som tematisk er beslektet med oppsetninger som Judith (1940) og Dronning gaar igen (1943). Her nødvendiggjorde okkupasjonsforholdene under andre verdenskrig en viss tilsløring av Abells krav om handling. Klarere kommer dette frem i Silkeborg (1946), en hyllest til motstandsånden. Dage paa en sky (1947) forsøker med en subtil mytologisk symbolikk å ramme den passive etterkrigshumanismen. Mot et snevrere mål, nemlig det dekadente hovedstadsborgerskapet, rettes Miss Plinckbys kabale (1949) og Vetsera blomstrer ikke for enhver (1950, en parafrase over Mayerling-dramaet).

Fra en utadvendt satirisk linje i de tidlige stykkene, beveger Abell seg etter andre verdenskrig over til å skrive drømmespill, som eksistensielt belyser ensomhet, isolasjon og kulturens forfall. I særlig grad gjelder det Den blå pekingeser (1954), som avrunder dramarekken, og det etterlatte Skriget. Abell forfattet dessuten revykomedier, reisebøker fra Asia og det kaprisiøse programskriftet Teaterstrejf i paaskevejr (1948), på én gang teatererindringer og manifest.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørnsen, Johan Faltin: Kjeld Abell : hans idéer og verker, 1978
  • Jørgensen, Lisbet m.fl., red.: Abell blomstrer ikke for enhver : 11 artikler om Kjeld Abell, 2002
  • Møller Kristensen, Sven, red.: En bog om Kjeld Abell, 1961

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg