Et musikalsk ensemble er betegnelsen på en musikkgruppe, det vil si en gruppe mennesker som framfører vokal- eller instrumental musikk. Rene instrumentalensembler finner vi for eksempel i jazzen, som jazzkvartett eller storband. Kor eller en doo woop gruppe er eksempler på et vokalensemble. Andre eksempler er rockebandet eller et kammerorkester som spiller barokkmusikk. I klassisk musikk brukes ensemblebetegnelsen om strykerensembler (strykekvartett, trio) eller blåserensembler (blåsekvintett). Ensembler har ofte en leder. I rock- og pop kan det være en bandleder, mens vi innen klassisk musikk finner dirigenter eller konsertmestere.

Faktaboks

Uttale
norsk utt. aŋsˈambəl

Ordet ensemble betyr samvirkende helhet. I alminnelige språk blir ensemble brukt om en samvirkende helhet av forskjellige personer, krefter eller lignende. Ensemble er også brukt om klesdrakt med ytterplagg og tilbehør (hatt, hansker og så videre) der de forskjellige deler er avstemt til hverandre for å utgjøre et hele.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg