Lund, by i Skåne, kommunesenter i Lund kommune, 15 km nordøst for Malmö; 87 244 innb. (2016). Lund ligger på den fruktbare sørvestskånske sletten og er et gammelt handels- og kultursentrum; jernbaneknutepunkt. Byen har en allsidig industri (bl.a. emballasjeindustri, maskin- og verktøyindustri), men er mer kjent som gammelt bispesete og som universitetsby. Historisk museum, kulturhistorisk museum og botanisk hage.

I løpet av senere år har samarbeidet mellom universitetet og det private næringslivet, bl.a. gjennom framveksten av forskerbyen IDEON, bidratt til at en stor forskningsintensiv høyteknologisk industri har vokst frem.

Lund domkirke, Sveriges mest berømte romanske byggverk, ble påbegynt under Knut den hellige 1080–86 og viet til St. Laurentius 1145. Kirken er oppført av sandstein som en basilika med tre skip og med Nordens største krypt; de to tårnene fra slutten av 1100-tallet ble nyoppført på 1800-tallet. Lunds universitet ble grunnlagt i 1668 og er Sveriges nest eldste. I nærheten av universitetet ligger det gamle parkanlegget Lundagård med Lundagårdshuset fra 1570-årene, opprinnelig kongebolig, senere universitetsbibliotek, nå forelesningssaler. I nord er store områder tatt i bruk til sykehus og forskningsinstitusjoner.

Byen ble grunnlagt ca. 1020, ble bispesete i 1060 og erkebispesete for hele Norden 1103. Under hele middelalderen var byen et kulturelt midtpunkt for Norden, og i sin velmaktstid hadde den 27 kirker og sju klostre. Etter reformasjonen gikk byen sterkt tilbake og var en ubetydelig småby da Skåne i 1658 ble svensk. Da universitetet ble etablert, begynte en ny tid for Lund. Universitetets nåværende hovedbygning stod ferdig i 1882.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.