Lund.
Lund. Sentrum med domkirken. Parkanlegget Lundagård til høyre, bakenfor Stadshuset. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.
Lund.
Av .

Lund, by og kommune i Skåne, Sverige, nord for Malmö.

Byen

Gate i Lund.

Byen ligger 15 kilometer nordøst for Malmö; 94 000 innbyggere (2020). Lund ligger på den fruktbare sørvestskånske sletten og er et gammelt handels- og kultursentrum. Byen har en allsidig industri (blant annet emballasjeindustri, maskin- og verktøyindustri), men er mer kjent som gammelt bispesete og som universitetsby. Her finnes historisk museum, kulturhistorisk museum og botanisk hage.

I løpet av senere år har samarbeidet mellom universitetet og det private næringslivet, blant annet gjennom framveksten av forskerbyen IDEON, bidratt til at en stor forskningsintensiv høyteknologisk industri har vokst fram.

Lund domkirke, Sveriges mest berømte romanske byggverk, ble påbegynt under Knut den hellige i 1080–1086 og viet til Sankt Laurentius i 1145. Kirken er oppført av sandstein som en basilika med tre skip og med Nordens største krypt; de to tårnene fra slutten av 1100-tallet ble nyoppført på 1800-tallet.

Lunds universitet ble grunnlagt i 1668 og er Sveriges nest eldste. I nærheten av universitetet ligger det gamle parkanlegget Lundagård med Lundagårdshuset fra 1570-årene, opprinnelig kongebolig, senere universitetsbibliotek, nå forelesningssaler. I nord er store områder tatt i bruk til sykehus og forskningsinstitusjoner.

Historie

Byen ble grunnlagt rundt 1020, ble bispesete i 1060 og erkebispesete for hele Norden i 1103. Under hele middelalderen var byen et kulturelt midtpunkt for Norden, og i sin velmaktstid hadde den 27 kirker og 7 klostre. Etter reformasjonen gikk byen sterkt tilbake og var en ubetydelig småby da Skåne i 1658 ble svensk. Da universitetet ble etablert, begynte en ny tid for Lund. Universitetets nåværende hovedbygning stod ferdig i 1882.

Kommunen

Hardeberga
Lund ligger på den flate og fruktbare sørvestskånske sletta. Ved Hardeberga brytes hardebergasandsten, en lys og kvartsrik kambrisk sandsein.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Lund kommune tilhører Skåne län. Kommunen inngår i byregionen Stor-Malmö; 430 kvadratkilometer med 128 000 innbyggere (2022). Store deler av kommunen består av et åpent kulturlandskap. Skog finnes hovedsakelig omkring horsten Romeleåsen i sørøst. Næringslivet domineres av universitetet, sykehuset og høyteknologisk industri.

En mil øst for byen ligger Dalby kirke, reist som Skånes første domkirke da Roskilde stift ble delt i 1060. Noen år etter ble bispesetet flyttet til Lund, og Dalby tapte gradvis sin anseelse. Like nord for Dalby ligger den vesle nasjonalparken Dalby Söderskog, fredet i 1918 som Skånes første nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg