DR, det statlige, ikke-kommersielle danske kringkastingsselskapet, opprettet 1925 som Statsradiofonien, fra 1959 Danmarks Radio, nå bare DR. Selskapet består av tre deler: DR Radio med 8 radiokanaler, DR TV med 6 fjernsynskanaler og DR Interaktiv. DR har en rekke avdelinger, deriblant distriktskontorer, som er ansvarlig for DRs regionale programmer; regionalt fjernsyn startet 1983. Kringkastingsvirksomheten finansieres ved hjelp av lisensinntekter. Danmarks Radio ledes av et styre (11 medlemmer) og en generaldirektør.

De første forsøk med lydkringkasting fant i Danmark sted 1922, og private radioklubber etablerte en rekke senderstasjoner i årene frem til 1925, da staten overtok anleggene. Den første tiden ble det tatt i bruk studioer flere steder i København, men 1941 ble virksomheten samlet i Radiohuset. De første fjernsynsforsøkene ble satt i gang 1951, og 1954 var regulære sendinger i gang. De første bygningene i det nye fjernsynshuset i Gladsaxe ble tatt i bruk 1963; det tilhørende administrasjonsbygget innviet 1970. Første farge-TV-sending 1967. 2006 åpnet det nye hovedkvarteret DR Byen i Ørestad på Amager.

DR er, i likhet med andre nasjonale kringkastingsselskaper i Europa, blitt utsatt for økende konkurranse fra 1980-årene av. Særlig fjernsynet har merket konkurransen, først fra lokalfjernsynsstasjoner og senere – etter 1988 – fra TV 2, som etter få år gikk forbi DR i seeroppslutning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.