Danmarks Radio

Artikkelstart

DR, det statlige, ikke-kommersielle danske kringkastingsselskapet, opprettet 1925 som Statsradiofonien, fra 1959 Danmarks Radio, nå bare DR. Selskapet består av tre deler: DR Radio med 8 radiokanaler, DR TV med 6 fjernsynskanaler og DR Interaktiv. DR har en rekke avdelinger, deriblant distriktskontorer, som er ansvarlig for DRs regionale programmer; regionalt fjernsyn startet 1983. Kringkastingsvirksomheten finansieres ved hjelp av lisensinntekter. Danmarks Radio ledes av et styre (11 medlemmer) og en generaldirektør.

De første forsøk med lydkringkasting fant i Danmark sted 1922, og private radioklubber etablerte en rekke senderstasjoner i årene frem til 1925, da staten overtok anleggene. Den første tiden ble det tatt i bruk studioer flere steder i København, men 1941 ble virksomheten samlet i Radiohuset. De første fjernsynsforsøkene ble satt i gang 1951, og 1954 var regulære sendinger i gang. De første bygningene i det nye fjernsynshuset i Gladsaxe ble tatt i bruk 1963; det tilhørende administrasjonsbygget innviet 1970. Første farge-TV-sending 1967. 2006 åpnet det nye hovedkvarteret DR Byen i Ørestad på Amager.

DR er, i likhet med andre nasjonale kringkastingsselskaper i Europa, blitt utsatt for økende konkurranse fra 1980-årene av. Særlig fjernsynet har merket konkurransen, først fra lokalfjernsynsstasjoner og senere – etter 1988 – fra TV 2, som etter få år gikk forbi DR i seeroppslutning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg