Folketinget

Folketinget holder til i Christiansborg slott, sammen med Højesterett, Statsministeriet og Rigsarkivet, samt kongelige representasjonslokaler. Foto fra åpningen av Folketinget i 2020.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Folketinget er Danmarks nasjonalforsamling. Folketinget har 179 medlemmer, valgt i allmenne valg for fire år. 135 av medlemmene velges i forholdstallsvalg fra 10 valgkretser; fra 2006 kalt storkretser, 40 mandater fordeles etter en utjevningsordning og to velges fra henholdsvis Grønland og Færøyene. Folketinget kan oppløses før valgperioden er ute.

Historie

Folketinget er i dag det eneste kammeret i den danske nasjonalforsamlingen, mens det tidligere var to kamre, Folketinget og Landstinget.

Etter de demokratiske opprørene i 1848, da Danmark gikk fra å være et enevelde til å bli et demokrati, ble det innført allmenn stemmerett for menn til andrekammeret, Folketinget. Men helt til 1935 forble førstekammeret, Landstinget, en konservativ faktor.

I 1935 fikk sosialdemokratene og Radikale Venstre flertall også i Landstinget. Da en ny forfatning ble innført i 1953, ble Landstinget avskaffet og Danmark fikk en enkammerforsamling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg