Folketinget
Folketinget holder til i Christiansborg slott, sammen med Højesterett, Statsministeriet og Rigsarkivet, samt kongelige representasjonslokaler. Foto fra åpningen av Folketinget i 2020.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Folketingssalen
Av /News Øresund.
Lisens: CC BY 2.0

Folketinget er Danmarks nasjonalforsamling. Folketinget har 179 medlemmer, valgt i allmenne valg for fire år. 135 av medlemmene velges i forholdstallsvalg fra 10 valgkretser; fra 2006 kalt storkretser, 40 mandater fordeles etter en utjevningsordning og to velges fra henholdsvis Grønland og Færøyene. Folketinget kan oppløses før valgperioden er ute.

Historie

Folketinget er i dag det eneste kammeret i den danske nasjonalforsamlingen, mens det tidligere var to kamre, Folketinget og Landstinget.

Etter de demokratiske opprørene i 1848, da Danmark gikk fra å være et enevelde til å bli et demokrati, ble det innført allmenn stemmerett for menn til andrekammeret, Folketinget. Men helt til 1935 forble førstekammeret, Landstinget, en konservativ faktor.

I 1935 fikk sosialdemokratene og Radikale Venstre flertall også i Landstinget. Da en ny forfatning ble innført i 1953, ble Landstinget avskaffet og Danmark fikk en enkammerforsamling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg