Olsenbanden

Olsenbanden besto av Egon Olsen (Arve Opsahl, til venstre), Benny (Sverre Holm, i midten) og Kjell (Carsten Byhring, til høyre), her fotografert i 1983.

Olsenbanden
Av /NTB Scanpix.

Arve Opsahl i rollen som Olsenbandens leder, Egon Olsen, i de populære Olsenbanden-filmene.

Av /NTB Scanpix ※.

Sverre Holm som Benny i Olsen-banden.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Olsenbanden, populær norsk serie på 14 spillefilmer (1969–1999) produsert av selskapet Teamfilm A/S. Filmene handler om en ambisiøs, men oftest uheldig gjeng med skapsprengere som består av Egon Olsen (Arve Opsahl), Benny (Sverre Holm) og Kjell (Carsten Byhring).

En fast figur i serien er også Kjells kone Valborg (Aud Schønemann), og i flere av filmene jages banden av kriminalbetjent Hermansen (Sverre Wilberg). 12 av filmene er regissert av Knut Bohwim, én er ved Ove Kant og én ved Knut Andersen. Serien var tilsynelatende slutt i 1984, men i 1999 fikk Olsenbandens siste stikk premiere.

Filmene er i hovedsak nyinnspillinger av danske filmer som ble produsert av selskapet Nordisk Film (Olsen-banden, 14 filmer 1968–1998). De 13 første filmene ble regissert av Erik Balling etter manus av Balling og Henning Bahs, med Ove Sprogøe som Egon Olsen, Morten Grunwald som Benny Franzen og Poul Bundgaard som Kjeld Jensen.

Også 5 svenske filmer er laget under tittelen Jönssonligaen (1981–1989), med Gösta Ekman d.y. i hovedrollen.

Siden har også Olsenbanden Junior, som handler om bandens medlemmer som barn, figurert i en miniserie for fjernsyn (2001) og tre populære spillefilmer (2003–2005) i regi av Arne Lindtner Næss.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg